Freeport McMoran u Srbiji ulaže milijarde u rudnike zlata?

Dodajte komentar

Novi ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić trebao bi danas razgovarati s menadžmentom američke kompanije  Freeport McMoran o investicijama u rudna nalazišta u okolini Bora.

Amerikanci su, kako saznaje “Blic”, zainteresovani uložiti milijarde dolara u eksploataciju rude zlata i bakra.

Freeport McMoran već ima prava vršiti geološka istraživanja rudnih nalazišta po Timočkoj krajini. Oni tvrde da u okolini Bora postoje neistražena nalazišta zlata i bakra čija vrijednost prelazi 18 milijardi dolara, navodi izvor Blica.

U Vladi Srbije za “Blic” nisu mogli precizirati koliko su novca Amerikanci spremni uložiti, ali navode da se “svakako radi o investiciji koja vrijedi nekoliko milijardi dolara”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na sastanku s ministrom Antićem, predstavnici te kompanije će tačno reći koliko sredstava bi da ulože i kakve će koristi, osim zapošljavanja radne snage, Srbija imati od te investicije, tvrdi izvor Blica.

Dejan Koželj, direktor Freeport McMorana, izjavio je prije nekoliko dana da su “spremni otvoriti novi rudnik u okolini Bora i uložiti do pet milijardi dolara”. Naveo je da su na mjestu zvanom Čukara pronašli rezerve od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.

“Do sada smo u istraživanja uložili 15 miliona dolara, ali će sljedećih godina ulaganja biti višestruko veća. Želimo i nadamo se saradnji sa RTB Borom. Ali na koji način, tek će biti tema budućih pregovora”, rekao je Koželj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *