Niža dobit Erste Grupe u prvom tromjesečju

Erste Grupa u prvom je ovogodišnjem tromjesečju smanjila neto dobit na 103,3 miliona eura, u odnosu na 176,6 miliona ostvarenih u istom razdoblju prošle godine, pokazali su danas objavljeni poslovni rezultati austrijske bankarske grupe.

Neto kamatni prihodi u istom su razdoblju pali na 1,12 milijardi eura, s 1,19 milijardi eura u prvom tromjesečju godine ranije. Među glavnim razlozima njihova smanjenja u Erste Grupi izdvajaju prigušenu potražnju za kreditima u okruženju postojano niskih kamatnih stopa i efekte kursnih razlika.

Istovremeno, neto prihodi od provizija i naknada blago su, pak, uvećani, na 452,1 miliona eura, što se ponajprije zahvaljuje dijelu poslovanja s hartijama od vrijednosti. U istom su razdoblju lani bili u visini 447,4 miliona  eura, pokazali su današnji rezultati.

“Među glavnim činiocima koji su uticali na rezultate poslovanja u prvom tromjesečju izdvajaju se kontinuirano niske kamatne stope, prigušena potražnja za kreditima, kao i značajni bankarski i porezi na transakcije u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj”, pojasnio je izvršni direktor Erste Grupe Andreas Treichl predstavljajući danas rezultate poslovanja za prvo tromjesečje 2014. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Nastavak uzleta na našim osnovnim tržištima trebao bi imati pozitivne učinke na dobit banke u srednjem i dugom roku. Poboljšano povjerenje potrošača još nije rezultiralo održivim povećanjem kreditiranja, ali je neto obim zajmova Erste Grupe ostao stabilan od početka ove godine”, zaključio je Treichl u saopštenju.

Što se tiče prognoza za 2014. godinu, u Erste Grupi planiraju stabilno poslovno okruženje na svojim tržištima u Austriji i srednjoj i istočnoj Evropi.

Dok se očekuje da će privredni rast u prosjeku iznositi 1,9 posto, za kamatne stope se očekuje da će ostati na kontinuirano niskim nivoima, ili se pak dodatno smanjiti u određenim geografskim područjima.

U takvim okolnostima u Erste Grupi će nastojati zadržati operativnu dobit stabilnom, na oko 3,1 milijardi eura, uz odstupanje od plus/minus dva posto”, stoji nadalje u saopštenju.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *