Standard & Poor's snizio rejtinge 15 evropskih banaka

Dodajte komentar

Agencija Standard & Poor's snizila je u srijedu izglede za rejtinge 15 evropskih banaka, uključujući Barclays, Credit Suisse i Deutsche Bank, nakon što je Evropski parlament prihvatio zakonski okvir kojim se nastoji spriječiti da vlade spašavaju posrnule banke.

U objašnjenju smanjenja izgleda tih banaka sa “stabilnih” u “negativne”, S&P navodi da će se izvanredne potpore vlada bankama vjerovatno smanjiti, nakon nedavno prihvaćenih reformi.

Evropski parlament podržao je, naime, ovoga mjeseca nove zakone kojima bi se lakše – i jeftinije za porekse obveznike – gasile banke u problemima, nakon dugih rasprava o pravilima vazanim uz bankarsku industriju, koju se smatra krivom za najgoru ekonomsku krizu unatrag više decenija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među bankama kojima je S&P smanjio izgleda, mnoge su sistemski važne, kao na primjer ABN AMRO, Bank of Ireland i ING Bank.

S&P je danas, takođe, povisio ocjenu za Danske Bank i Argenta Spaarbank, zadržao ‘negativne’ izglede za 38 banaka i ‘stabilne’ za 15 banaka. Pet je banaka zadržalo svoj prethodni kreditni rejting, iako će biti dobro praćene, uz mogućnost promjene njihovih ocjena na niže, poručio je S&P.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *