Ovo je najbolja srednjoškolska preduzetnička ideja u regionu

Dodajte komentar

Ideja o proizvodnji vina po recepturi sa austrijskog dvora sa početka 20. vijeka, osvojila je prvo mjesto na takmičenju srednjoškolaca iz preduzetničkih vještina „Poslovni izazov zapadnog Balkana”  održanom u Sarajevu. Među nagrađenima i učenica iz Andrijevice.

Pobjednički tim činili su Monika iz Varaždina, Nasiha iz Sarajeva, Ana iz Andrijevice i Nemanja iz Medveđe, koji su se takmičili sa 80 vršnjaka iz 45 srednjih škola iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz saradnju Omladinske Informativne Agencije BiH, Socio-ekonomskog centra i Udruge Inicijativa, i finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prvog dana takmičenja, učenici podijeljeni u mješovite timove dobili su zadatak da kreiraju uslugu ili proizvod koji će biti inspirisani stogodišnjicom “Sarajevskog atentata” i iskoristi to kao poslovnu priliku. Drugog dana su žiriju prezentovali svoje biznis planove nakon čega je organizovana dojdela nagrada pobjednicima uz svečani koktel.

„Super je što smo pobijedili ali meni je još važnije što sada imam prijatelje po cijelom Balkanu! Ova tri dana u Sarajevu neću nikada zaboraviti”, izjavila je Ana Mitrović, učenica Srednje mješovite škole iz Andrijevice (Crna Gora) i članica pobjedničkog tima.

Ovo takmičenje ima za cilj da učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u djelo. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji koja već 8 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *