Tvorac jednog od najuticajnijih sajtova nije se obogatio kao Zuckerberg

Dodajte komentar

Kada je Kristofer Pul stvorio sajt 4chan.org, imao je samo 15 godina. Danas je to veoma uticajan sajt koji po veličini zauzima impresivno 154. mjesto u SAD (neznatno je manji od NYT.com) i nalazi se na 360. mjestu u svijetu, navodi ”SimilarWeb”.

Na Kristiferovom sajtu lansirani su fenomeni, kao što su Lolcats i Rick Rolling. To je i mjesto koje na izvjestan način izmjenilo svijet, jer su se na njemu prvi put organizovale hakerska grupa “Anonimni” (Anonymous) i grupe koje stoje iza protesta kao što je “Okupiraj Volstrit”.

Čovjek bi pomislio da je mladić koji je kao tinejdžer osnovao tako veliki i moćan sajt danas veoma imućan, ali – nije tako, iako je poslije sajta 4chan, lansirao i sajt “Canvas”, iz koje se razvilo umjetničko udruženje nazvano “DrawQuest”.

U intervjuu za “Business insider” Kris kaže da nije nimalo čudno što se nije obogatio, budući da nije riječ o velikoj poslovnoj ideji, već o nečemu što je nastalo iz hobija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sajt je bio zamišljen kao mjesto koji će koristiti on i njegovi prijatelji, ali sve dosad ljudi, pošto čuju o obimu korišćenja njegovog sajta, misi da je veoma bogat i pitaju ga – kako reče u šali – da li je doputovao helikopterom ili podmornicom.

Na pitanje voditelja da li ponekad zažali što se nije obogatio kao Mark Zakerberg, Pul kaže da je bilo perioda kada je gubio novac, da je kompanija u vrijeme kada je imao samo 19 godina često bila u minusu, što je bilo frustrirajuće.

Firma u kojoj je počeo da radi sa nekoliko volontera, i dalje “mnogo troši”, ali je ipak ekonomičnija, a on je srećan što može da da se bavi onim što voli, iz hobija.

Na pitanje zašto firma nije profitabilna, Kris kaže da to nije klasičan Dot.com, da postoji problem sa reklamama, i mada ima dosta dobrovoljaca, ipak ima zaposlene i troškove, a nema mnogo vremena da se posveti rješavanju tog problema.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *