Razlike među finansijskim tržištima u eurozoni i dalje velike

Dodajte komentar

Razlike između finansijskih tržišta u Evropi i dalje su veće nego što su bile prije finansijske krize, unatoč provedbi niza mjera kojima je cilj njihova snažnija integracija, ocijenile su u godišnjem izvještaju o finansijskoj integraciji Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija (EK).

ECB-ov program kupovine obveznica, poznat pod nazivom ‘direktne monetarne transakcije’, ublažio je zabrinutosti oko mogućeg raspada eurozone, a novi mehanizmi za zajednički nadzor banaka i njihovo gašenje pripomogli su poboljšanju situacije, navodi se u juče objavljenom izvještaju. No, iz Evropske komisije i ECB-a poručuju da treba uložiti još napora.

“Povrat većeg stepena finansijske integracije ne može se uzimati zdravo za gotovo i zahtijeva preduzimanje održivih mjera u kratkoročnoj perspektivi, posebno se to odnosi na učinkovito sprovođenje bankarske unije te nastavak strukturnih reformi na nacionalnoj razini”, kazao je potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio.

Daljnje mjere treba poduzeti, među ostalim, na tržištima korporativnih obveznica, dionica i bankarskim tržištima, ustvrdile su dvije institucije predstavljajući izvještaja o integraciji finansijskih tržišta.
[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz ECB-a su pritom upozorili na i dalje prisutne vrlo velike razlike u kamatnim stopama u bankarskom kreditiriranju među članicama eurozone, posebno izdvajajući one u kreditiranju malog i srednjeg poduzetništva, koje čini okosnicu ekonomije.

“Gledano u budućnost, ECB će nastaviti istraživati načine kojima bi se intenzivirale najnovije inicijative evropskih institucija kako bi se poboljšali uslovi kreditiranja za male i srednje velike kompanije”, navode iz ECB-a.

ECB-ov novi sintetički pokazatelj financijske integracije (SYNFINT), koji prati oopšti stepen finansijske integracije kroz vrijeme, odražavajući razvoj situacije na tržištima novca, obveznica i dionica, kao i bankarskim tržištima, pokazao je da je oporavak spor.

Finansijska kriza 2008. i 2009. godine dovela je fragmentaciju tržišta na onaj stepen kakav je bio prije uvođenja eura, zaključuje se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *