Proizvedeno prvo solarno gorivo

Dodajte komentar

U okviru evropskog istraživačkog projekta SOLAR-JET proizvedeno je prvo solarno gorivo za mlazne motore na svijetu, saopštila je u ponedjeljak Evropska komisija. Istraživači su prvi put uspješno prikazali čitav proizvodni lanac obnovljivog kerozina koristeći koncentrisano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije.

 

Projekat je još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uslovima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost. Međutim, na temelju rezultata postoji nada da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva moći proizvesti od sunčeve svjetlosti, CO2 i vode, navodi Komisija.

“Ova tehnologija znači da bi jednog dana mogli proizvoditi čišće i obilne zalihe goriva za avione, automobile i druge oblike prevoza. Ovim bi se uvelike mogla povećati energetska sigurnost, dok bi se jedan od glavnih stakleničkih gasova koji uzrokuje globalno otopljavanje mogao pretvoriti u koristan resurs”, izjavila je evropska sekretarka za istraživanje, inovacije i nauku Maire Geoghegan-Quinn.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

EU finansira projekt SOLAR-JET s 2,2 milijarde eura. Započet je u junu 2011. u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7).

Projekt SOLAR-JET okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije (ETH Zuerich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum fuer Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions and management partner ARTTIC).

U sljedećoj fazi projekta, partneri planiraju poboljšati solarni reaktor i procijeniti hoće li se postojećom tehnologijom moći proizvoditi veće količine po konkurentnoj cijeni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *