Poraz Alenke Bratušek srušio indeks Ljubljanske berze

Dodajte komentar

Rastuća politička kriza  u Sloveniji u ponedjeljak se snažno odrazila na tamošnju berzu. Blue-chip indeks Ljubljanske berze SBITOP oslabio je značajnih četiri posto na 728,57 bodova, a odmah po otvaranju trgovanja potonuo je pet posto.

Zaključna vrijednost najniža je od 2. aprila. Gubitnici dana ponajviše su dionice kompanija za koje je vlada Alenke Bratušek najavila da kreću u privatizaciju. Tako je Telekom Slovenije pao 6,7 posto koliko je oslabila i dionica Mercatora. Više od šest posto strmoglavila se i dionica Gorenja. Investitore na Ljubljanskoj berzi – gdje je sve više i hrvatskih institucionalnih investitora – ponajviše je zabrinula sve jasnija mogućnost prijevremenih izbora kao epiloga političke krize nastale pobjedom ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča nad premijerkom Bratušek u petak na unutarstranačkim izborima Pozitivne Slovenije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Slovenačka premijerka u utorak ima sastanak s predsjednikom Borutom Pahorom nakon kojeg će objaviti ostaje li čelnica vlade ili Slovenija već u junu opet izlazi na birališta. Aleš Čačovič, direktor sektora upravljanja investicione kuće Ilirika, smatra da je negativna reakcija logična s obzirom na povećanje političkog rizika i očekivanja da će nova vlada biti možda manje naklonjena započetom procesu privatizacije. “Osim toga, slovenačko tržište do sada je relativno ignorisalo rizik situacije u Ukrajini”, kaže Čačovič.

Slovenačko tržište kapitala u dosadašnjem je dijelu godine bilo prilično optimistično, a indeks je skočio više od 11 posto. Na pitanje hoće li se ovakva negativna reakcija nastaviti, Čačovič kaže da u sljedećem razdoblju očekuje konsolidaciju trenda na tržištu. Rastuća politička neizvjesnost odrazila se i na slovenske obveznice kojima je prinos povećan za 0,22 postotna boda na 3,91 posto. “Što se tiče obveznica, smatram da je prinos još i malo porastao s obzirom koliko je povećan politički rizik. Očekujem da će slovenske obveznice u sljedećim danima imati veći prinos”, ističe Čačovič.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *