OTP će preživjeti i najgoru eskalaciju u Ukrajini

Dodajte komentar

Čak i ako se rusko-ukrajinski sukob eskalira, mađarska OTP banka će taj šok prebroditi i ostaće stabilna, rekao je predsjednik i izvršni direktor banke Sándor Csanyi u četvrtak, prenosi portal portfolio.hu.

Čak i ako se ostvari takav neželjeni scenarij, ako banka izgubi sve svoje investicije u Ukrajini i Rusiji, adekvatnost kapitala Grupe OTP ostaće iznad 12 posto, tvrdi Csanyi. No, dodao je da će u trenutnim okolnostima banka teško ostvariti dobit u ovoj godini, a ako bude potrebno otpisaće i goodwill u podružnicama.

U Mađarskoj bi banka mogla imati koristi od nižih provizija i ekspanzije kreditiranja preduzeća iznad 10 posto. Csanyi je rekao kako ga ne bi iznenadilo da mađarska vlada opet prihvati mjere koje bi negativno uticale na poslovanje banaka, ali razmjere “štete” bile bi znatno manje nego u ranijem slučaju kada je vlada fiksirala kurs stranih valuta za stambene kredite.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Csanyi očekuje da će konsolidacija mađarskog bankarskog sektora trajati duže nego što se ranije predviđalo te da će četiri do pet banaka za koje se špekulisalo da će se povući iz Mađarske to doista i učiniti u srednjoročnom razdoblju.

Trenutni kurs forinte pogoduje izvozu i ne utiče negativno na ekonomiju, rekao je predjednik OTP banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *