Obala Slonovače: “Krvavi dijamanti” ponovo legalni

Dodajte komentar

Zabrana je uvedena prije deset godina zbog ilegalne trgovine “krvavim dijamantima”, čijom prodajom je nabavljano oružje za građanski rat.

Savet bezjbednosti Ujedinjenih nacija danas je ukinuo embargo na izvoz dijamanata nametnut Obali Slonovače prije deset godina, jer eksperti smatraju da taj potez nije uspio da spijreči nelegalnu trgovinu neobrađenim dijamanatima, javlja Rojters, a prenosi rts.rs.

Embargo je uveden u vrijeme građanskog rata, u toku kojeg su takozvani “krvavi dijamanti”, odnosno njihova ilegalna prodaja na međunarodnom tržištu, korišćeni za finansiranje oružanih grupa i nabavku oružja.Vlasti Obale Slonovače registrovale su 3.000 rudara i veći broj kompanija koje se bave vađenjem i trgovinom dijamantima, s ciljem da se zakonski reguliše ta djelatnost.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Trgovinom dijamantima na Obali Slonovače više se ne finansira oružani sukob, ali u nju su uključeni isti ljudi. Vojni zapovjednici su položili oružje i danas su biznismeni”, prenosi Al Džazira riječi jednog rudara.

Seoski starješina Mohamad Segeba i njegovi ljudi su učestvovali u ratu. Jedni su se borili, a drugi su ga finansirali. Sada zajedno vode registrovanu zadrugu za trgovinu dijamantima.

“Zbog embarga, bijelci su prestali da kupuju dijamante direktno od nas. Zato ih prodajemo drugim ljudima, koji nam ne daju uvjek poštenu cijenu”, kaže Sageba.

Ali ne želi reći ko su ti “drugi ljudi”. Nedavna istraga UN-a otkrila je da jedan od njih general Vatao, koji je sa još pet osoba optužen za ilegalni izvoz dijamanata.

Vatao je imao aktivnu ulogu u građanskom ratu, a danas je zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Obale Slonovače.

Smatra se da bi ukidanjem embarga krijumčari mogli ostati bez posla, a očekuje se da Obala Slonovače postane dio globalnog tržišta koje donosi 31 milijardu dolara godišnje.

U toj zemlji mnogi su se obogatili prodajom dijamanata, ali za rudare dragulji su samo svjetlucavo kamenje koje im omogućava tek da prežive. Obala Slonovače sada je najveći svjetski proizvođač kakaa i najveća ekonomija u frankofonoj Zapadnoj Africi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *