Kafa najskuplja od 2012. godine

Dodajte komentar

Zbog suše u Brazilu i prognoza o smanjenoj proizvodnji cijena kafe trenutno je na najvišim nivoima u posljednje dvije godine.

Kako stoji u mjesečnom izvještaju Međunarodne organizacije za kafu (ICO), prosječna cijena kafe u martu iznosila je 1,65 američka dolara po libri (0,45 kg).U odnosu na februar prosječna je cijena skočila za čak 20 posto. Trend rasta nastavljen je i tokomovoga mjeseca, pa je prosječna cijena prošloga petka dosegla još višu nivo od gotovo 1,79 dolara. Kafa je ove godine roba s uvjerljivo najbržim rastom cijene pošto je od početka godine poskupila za 85 posto. Unazad pet godina, najviša prosječna godišnja cijena od 2,1 dolara postignuta je 2011. godine, a kako sada stvari stoje, taj bi nivo uskoro mogao biti dostignut.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Naime, prema navodima Financial Timesa, vodeća švicarska kompanija za trgovinu kafom Volcafe procjenjuje da će ovogodišnji manjak kafe na globalnom tržištu ukupno iznositi 660.000 tona. Njihove prognoze govore da će nepovoljni vremenski uslovi u Brazilu uticati i na smanjenje proizvodnje s brazilskih plantaža sljedeće godine čime bi se manjak na tržištu produžio na drugu uzastopnu godinu. Na istom tragu razmišljaju i brazilski plantažeri. Tako se izvještaj ICO-a poziva na studiju agronoma i plantažera Alemara Braga Rene koji tvrdi da je ovogodišnja suša najveći klimatski poremećaj u posljednjih 40 godina. Posljedice suše još će biti gore u sezoni 2015./2016., upozorava Rena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *