Ilegalni kopači zlata zaposjeli Peru

Dodajte komentar

Peru je 19. aprila zabranio ilegalno iskopavanje zlata, a u današnjoj raciji policija je uništila mehanizaciju za iskopavanje vrijednu oko 20 miliona dolara .

Ilegalno iskopavanje zlata ozbiljno ugrožava jugoistočni region Madre de Dios, koji je ekološki bogat džunglom.

Današnja akcija prva je takva akcija preduzeta otkako je 19. aprila u cijelom Peruu stupila na snagu zabrana ilegalnog iskopavanja.

Pojedine zgrade u susjedstvu zapalile su se zbog ekplozija, čemu je svjedočio fotoreporter agencije Asošiejted Pres (AP), ali nije bilo informacija da je neko povrijedjen.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Koristimo posebne metode i strategiju kako bismo izbjegli nasilje. Nije bilo nijedne povrede”, rekao je Daniel Uresti, bivši vojni general koji upravlja operacijom.

Procjenjuje se da u regionu Madre de Dios postoji oko 40.000 ilegalnih kopača, od kojih je većina locirana blizu trgovinski važnog Interokeanskog autoputa koji povezuje Tihi okean sa Brazilom.

Oni koriste tone žive kako bi vezali zlatno grumenje koje iskopaju, pri čemu pustoše šume i truju rijeke u regionu koji je poznat po svom biodiverzitetu, a koji je takodje i dom za plemena koja žive u doborovoljnoj izolaciji.

Mehanizacija koja je danas uništena nalazila se na obodu grada Hepetuhe i na obali obližnje rijeke.

Po riječima Urestija, uništeno je 15 kopača, 45 velikih motora koji služe isisavanju vode iz reka, kao i devet bagera.

Procjenjuje se da zlato koje dolazi od ilegalnog iskopavanja čini oko 20 posto peruanskog izvoza zlata, a većina kopača su siromašni migranti sa visoravni Anda.

Luis Otzuka, predsjednik organizacije Fedemin, koja predstavlja nezvanične kopače naveo je da je ta organizacija uputila svoju delegaciju u glavni grad Perua, Limu, kako bi danas apelovala na zvaničnike da obustave akciju. “Ljudi će ostati gladni. Ovo je diktatorska, autoritarna vlada”, rekao je Otzuka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *