Evo šta brine francuske menadžere

Dodajte komentar

Za više od trećine direktora francuskih malih i srednjih preduzeća (37 odsto) najveći rizik poslovanja predstavlja finansijski rizik.

Od toga strahuju više nego i od rizika od pogoršanja ugleda kompanije ili od ugrožavanja bezbjednosti podataka, pokazuje istraživanje kompanije Apav (Apave) koja se bavi upravljanjem poslovnim rizicima.

Ovo istrživanje urađeno je povodom Dana bezbednosti rada, koji organizuje Medjunarodna organizacija rada, a u cilju skretanja pažnje na povrede na radu i profesionalna oboljenja, prenio je AFP.

Anketa Apava pokazala je da 37 odsto šefova preduzeća smatra da su “prilično” ili “vrlo” opterećeni finansijskim rizikom poslovanja, a 34 odsto anketiranih je ocijenilo da je ovaj rizik poslednjih godina u porastu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među ponuđenim rizicima u anketi slede rizik od narušavanja ugleda kompanije (33 odsto), kvaliteta proizvoda (31 odsto) i rizik od nepridržavanja propisa (22 odsto). Rizik vezan za bezbjednost podataka preduzeća i njegovih klijenata dospio je na peto mjesto po važnosti.

Prema istom istraživanju, blizu 80 odsto direktora smatra da su njihovi zaposleni adekvatno obučeni, ali u isto vrijeme 17 odsto šefova ističe da su njihova preduzeća izložena riziku od profesionalnog nazadovanja zaposlenih, u smislu veština obavljanja posla.

Isto tako, 38 odsto direktora smatra da su zaposleni u njihovim preduzećima izloženi riziku od povreda, 34 odsto riziku od profesionalnih bolesti, a 17 odsto njih ocjenjuje da su zaposleni u opasnosti od psihosocijalnih problema.

Najzad, četvrtina anketiranih kaže da su nedovoljno informisani o rizicima u svom preduzeću, odgovarajućim propisima i metodama upravljanja različitim vrstama poslovnih rizika.

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 506 direktora preduzeća sa 10 do 249 zaposlenih, u pet velikih francuskih regiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *