Admiral Markets: Euro ponovo jača, Evropska Centralna Banka sve nervoznija!

Dodajte komentar

Kurs eura u odnosu na američki dolar je cijeli prošle sedmice bio u rasponu od 1,3800 do 1,3850 što je podstaklo mnoge predstavnike Evropske Centralne banke da ponovno naglase da je euro prejak i da negativno utiče na ekonomsku situaciju u Eurozoni.

Čak je i francuski ministar finansija izrazio zabrinutost po pitanju prejakog eura, te indirektno izvršio pritisak na ECB da napokon preduzme nešto u vezi toga.

Tržište se očito nije obaziralo na komentare o prejakom euru budući da je kurs EUR/USD jutros ponovo porastao (u trenutku pisanja analize 1,3873).  Mnogi investitori smatraju da će ECB ostati samo na riječima te čekaju konkretne mjere od strane ECB-a.

U međuvremenu stopa inflacije u Eurozoni i dalje pada, što se može zaključiti i padu od 0,6% uvoznih cijena u Njemačkoj. Ukoliko inflacija nastavi padati akcija ECB-a je vrlo vjerovatna.

U srijedu izlazi još jedan važan podatak o inflaciji na nivou cijele Eurozone te se tada može očekivati nagli i veliki pomak kursa eura u odnosu na sve ostale valute. Popis i raspored izlaska svih najavljenih obavještanja ove sedmice pogledajte na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prošle nedjelje je Centralna banka Novog Zelanda podigla referentnu kamatnu stopu sa 2,75 na 3,00% te postala prva među centralnim bankama razvijenih zemalja koja je to napravila. Podizanje kamatne stope se već neko vrijeme očekuje što je rezultiralo jačanjem novozelandskog dolara zadnjih mjeseci. Kurs  NZD/USD na platformama Admiral Marketsa je samo nekoliko procenata od rekordno visokog nivoa no budući da već dugo jača, ne treba očekivati značajni rast sa sadašnjeg nivoa.

S obzirom na nove informacije, kakvo kretanje valuta očekivati idućih mjeseci?

Kretanje kursa eura će zavisiti o podacima o inflaciji u Eurozoni koji izlaze u srijedu i odlukama ECB-a na sastanku iduće nedjelje. Do tada će EUR/USD vjerovatno ostati na približno istom nivou, a ako ECB preduzme konkretne mjere za podsticanje inflacije, možemo očekivati značajnije slabljenje eura u idućim mjesecima.

Australijski dolar bi takođe trebao dodatno oslabiti jer je po mnogim parametrima značajno precijenjen u odnosu na američki dolar. Pad kursa AUD/USD ispod 0,9000 mogu podstaknuti ili loši podaci iz Australije ili Kine (najvećeg trgovinskog partnera) ili dobri podaci iz SAD-a koji se mogu očekivati idućih mjeseci.

Sve one koji bi htjeli naučiti trgovati na valutnom tržištu, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (29.4) u 18:00 a na kojem će biti predstavljene jednostavne tehnike i strategije trgovanja valutama. Tema webinara jest „Strategije trgovanja“ a prijaviti se možete putem OVE STRANICE.

Za BANKAR.ME

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *