Zatvaranje tržnih centara u SAD

Širom SAD zatvaraju se tržni centri, kao posljedica nemogućnosti adekvatnog prilagođavanja cijeni i izboru prodaje elektronskim putem.

Tržni centri su sastavni dio američkog načina života od nastanka potrošačkog društva tokom 50-tih godina prošlog vijeka, ocijenio je magazin Slejt.

Evropa je takav model prihvatila 20 godina kasnije.

Mladi koji su nosioci novog životnog stila doprinijeli su popularnosti šoping molova.

Ali izgleda da se vremena mijenjaju, jer kupovina elektronskim putem uzima sve više maha i to kod predstavnika nove generacije, potiskujući šoping po tržnim centrama koji se u sve većem broju zatvaraju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema podacima konsultantske kuće Pajper Džefri, posjeta američke mladeži tržnim centrima je u posljednjih deset godina opala za 30 odsto.

U prosjeku američki adolescent posjeti 29 puta tržni centri u toku godinu dana dok je 2007. taj prosjek inosio 38 puta.

U studiji se navodi da restorani sve više zamijenjuju tržne centre kao mesto okupljanja američkih adolescenata.

Razlog manje posjećenosti mladih Amerikanaca šoping molova je i opsesija bezbjednošću naročito poslije terorističkih napada 2001, kao i sve učestalijeg ispoljavanja agresivnog ponašanja u tim prostrorima.

U studiji se naglašava da je američka mladež po prvi put otkako se vodi ova vrsta istraživanja trošila više na hranu i društveni život nego na odjeću.

Iako je još rano govoriti o novoj tendenciji, u studiji se iznosi pretpostavka da su mladi zbog krize i i smanjene kupovne moći možda postali manje zavisni od markirane odjeće.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za petak, 3. februar

Leave a Reply

Your email address will not be published.