Kinezi “oteli” Njujork Rusima

Dodajte komentar

Prvi put Kinezi su postali najčešći strani kupci stanova na Menhetnu, procjenjuju agenti nekretnina.

Na toj poziciji zamijenili su Ruse čija je aktivnost pala nakon izbijanja nemira u Ukrajini i uvođenja američkih sankcija Rusiji.

Bogati Kinezi troše novac na nekretnine u Njujorku i nekim drugim velikim gradovima širom svijeta, uključujući London i Sidnej, jer traže sigurna mjesta gdje će uložiti svoju gotovinu i omogućiti svojoj djeci obrazovanje na Zapadu.

Rojters je zatražio od pet vodećih brokera za nekretnine da rangiraju kupce u Njujorku. Svi oni stavili su Kineze na prvo mjesto, kako po količini kupljenih stanova tako i po njihovoj vrijednosti. Razlikuju se samo mišljenja o tome jesu li iza njih Rusi, Evropljani ili Južnoamerikanci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nema zvaničnih podataka o nacionalnoj pripadnosti kupaca zbog američkog zakona o ravnopravnom stanovanju koji građane štiti od diskriminacije.

Ne tako davno, ruski oligarsi dominirali su svijetom njujorških nekretnina kupovinom luksuznih stanova, poput penthausa kojeg je dizajnirao Robert A.M. Stern za čak 88 miliona dolara, ili zamak sa dvoranom za bal i baštom na krovu za 75 miliona. Sada je Rusa sve manje , kažu mnogi trgovci nekretninama, a uglavnom je to iz straha da će se situacija u Ukrajini pogoršati i da će američke sankcije protiv Rusa postati strožije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *