KAP: Tužilaštvo ispituje nelegalno preuzimanje struje

Dodajte komentar

Specijalni tužilac za organizovani kriminal ispituje nelegalno preuzimanje električne energije iz evropske interkonekcije za potrebe Kombinata aluminijuma , saopštio je zamjenik vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vukčević.

On je objasnio da je Osnovno državno tužilaštvo sumnjičilo je bivšeg finansijskog direktora KAP-a, Dimitrija Potrubača i tu kompaniju za nelegalno preuzimanje struje iz evropske interkonekcije, ali da se ispostavilo da osnovana sumnja nije potvrđena, već da se radilo o radnjama koje su se vodile preko domaćih agencija i službi, piše Dan.

»Zbog toga je predmet Potrubač zatvoren, a specijalni tužilac za organizovani kriminal ispituje propuste službenika u domaćim javnim preduzećima i agencijama«, kazao je Vučković.

Osnovno državno tužilaštvo osumnjičilo je sredinom prošle godine Potrubača i KAP da su neovlašćeno preuzeli skoro 200 megavat sati električne energije i tako oštetili Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) za deset miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Potrubača je početkom jula prošle godine uhapsila granična policija na prelazu Dobrakovo, na izlazu iz Crne Gore, ali je oslobođen sedam dana kasnije, nakon što je uplaćeno jemstvo od 100 hiljada EUR, koje je položila ruska En plus grupa, koja je upravljala KAP-om do uvođenja stečaja 8. jula.

Policija je nakon hapšenja saopštila da se sumnja da su KAP, u svojstvu pravnog lica i Potrubač kao odgovorni u kompaniji, od 22. februara do 25. maja prošle godine počinili krivično djelo teška krađa, na štetu CGES-a.

Shodno dogovoru postignutom sa Evropskom mrežom operatora prenosnih sistema u evropsku interskonekciju je već vraćen dio struje. Električnu energiju je u ljetnjem periodu vratio državni Montenegrobonus, koji upravlja KAP-om. Preostali dio struje trebalo je da bude vraćen u oktobru, a zatim i ove godine, ali to još nije urađeno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *