Wall Street: Amazon.com gubitnik dana, indeksi pali

Dodajte komentar
Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale jer su napetost u Ukrajini i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija naveli ulagače na povlačenje zarade s tržišta.

Dow Jones pao je 140 bodova, ili 0,85 posto, na 16.361 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 1.863 boda, a Nasdaq indeks 1,75 posto, na 4.075 bodova.

Među najvećim gubitnicama bila je juče dionica Amazon.coma, s padom cijene za gotovo 10 posto. Taj internet trgovac izvijestio je o rastu prihoda u prvom tromjesečju, no ulagače je zabrinuo snažan rast troškova poslovanja kompanije.

Slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo objavile su i neke druge kompanije, kao što je Ford, dok je Visa poručila da u poslovanju primjećuje negativan uticaj sankcija zapadnih zemalja Rusiji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cijena dionice tog izdavača potrošačkih kartica pala je 5 posto, dok je dionica Forda pojeftinila 3,3 posto.

Najviše su, međutim, pale cijene dionica u biotehnološkom sektoru, koji je, nakon snažnog rasta u prošloj godini, posljednjih mjeseci vrlo nestabilan. Nasdaq indeks tog sektora potonuo je juče 2,4 posto.

„Nakon svakog značajnijeg rasta cijena dionica u posljednje vrijeme, neki ulagači koriste priliku za prodaju. Povlače se s tržišta jer očekuju daljnji pad cijena”, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities.

Dobitonosna prodaja posljedica je i rasta napetosti u Ukrajini. SAD i Evropska unija spremne su na uvođenje novih sankcija Rusiji, kao rezultat navodnih napora Moskve da destabilizuje istočni dio Ukrajine.

Tokom cijele sedmice Dow Jones oslabio je 0,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,1, a Nasdaq indeks 0,5 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 posto, na 6.685 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,54 posto, na 9.401 bod, a pariški CAC 0,80 posto, na 4.443 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *