Novi poslovni hit – alkohol u prahu

Dodajte komentar

Dok se na ovim prostorima tvorci rakija trude da pića koja se prave od pamtivijeka ne izgube boj sa “uljezima“, Amerikanci svoju “vatrenu vodu“ proizvode u prahu.

Naime, američki regulatori odobrili su proizvodnju i prodaju novog proizvoda pod nazivom – palkohol koji će biti dostupan na tržištu ove jeseni.

Ljudi od pamtivijeka konzumiraju alkohol u raznim formama, ali jedna stvar je bila konstantna – alkohol se uvjek pio, tj. koristio u tekućem obliku.

Međutim, izgleda da bi tu stvari mogle da se malo promijene. Palkohol je zapravo, alkohol u prahu. Drugim riječima, za njegovu konzumaciju dovoljno je samo dodati vodu. Najavljeno je već nekoliko koktel varijanti, poput kosmopolitena i mohita. Iza proizvoda stoji kompanija Lipsmark iz Arizone i inovator Mark Filips, iako je sličnih ideja zapravo bilo i ranije, ali bez većeg uspjeha.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na sajtu proizvođača “palkohola“ proizvod se opisuje kao rješenje na stalno rastuće cijene alkohola.

Ono što je u cijeloj priči mnoge zabrinulo jeste moguća zloupotreba praška. Naime, pojavila se pretpostavka kako će konzumenti, pogotovo mladi, jednostavno ušmrkavati prah kako bi došli u alkoholisano stanje. Kompanija na svojoj veb-stranici čak upozorava buduće potrošače da to ne čine, jer je to vrlo neodgovorno, kao i da bi za postizanje ‘efekta’ trebalo ‘ušmrkati’ više od pola čaše praha.

“Primili biste mnogo bola, a zauzvrat dobili vrlo malo”, kažu iz kompanije.

U međuvremenu su se pojavile i nove informacije oko regulatornih dozvola. Naime, na stranici ove kompanije objavljeno je i da američka kancelarija za oporezivanje alkohola i duvana TTB zapravo nije odobrio etikete proizvoda. Problem je u navedenoj količini praha u vrećici.

“To ne znači da palkohol nije odobren. To samo znači da etikete nisu odobrene pa ćemo ih ponovo poslati”, stoji u njihovom obavještenju.

Kako god, o alkoholu u prahu će se nesumnjivo još čuti, mada je zasad teško procijeniti kako će pravi ljubitelji ‘kapljice’ prihvatiti proizvod jednom kada se nađe na tržištu. Kako navodi proizvođač, palkohol bi se mogao naći u radnjama ove jeseni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *