Nove sankcije Rusiiji

Dodajte komentar

Čelnici sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) dogovorili su se u subotu da će hitno uvesti nove sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, kaže se u saopštenju.

“Dogovorili smo se hitno nametnuti dodatne sankcije Rusiji”, kaže se u saopštenju objavljenom u Seulu.

Po jednom američkom zvaničniku, svaka zemlja G7 odlučiće sama koje ciljane sankcije će sprovesti, a, iako će mjere biti koordinisane, one ne moraju nužno biti identične. Sankcije se mogu uvesti pojedincima ili kompanijama koje imaju uticaj u specifičnim sektorima ruske ekonomije, kao što su energetika i bankarstvo.

“S obzirom na hitnost da se obezbijedi da sljedeći mjesec na ukrajinskim predsjedničkim izborima bude sprovedeno mirno demokratsko glasanje koje će biti uspješno, dogovorili smo se sa hitno djelujemo kako bi ojačali ciljane sankcije i mjere”, nastavlja se u saopštenju G7.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Saopštenje pozdravlja suzdržanost kojom je nova vlada u Kijevu reagovala na naoružane proruske separatiste koji su zauzeli službene zgrade na istoku Ukrajine.

“S druge strane, Rusija nije preduzela nikakvu konkretnu akciju kojom bi sprovela sporazum iz Ženeve”, kaže se u saopštenju.

“Ona nije javno podržala sporazum, nije osudila akcije separatista koji žele destabiliovati Ukrajinu, nije ni pozvala naoružane militante da mirno napuste zgrade vlade koje su okupirali i polože oružje”.

U saopštenju se zaključuje da G7 čvrsto osuđuje ruske pokušaje da anektira Krim i Sebastopolj, “što ne priznajemo”.

Sjedinjene Države i Evropska unija trebale bi u ponedjeljak ujutro objaviti svoje mjere. Američki predsjednik Barak Obama razgovarao je u petak s evropskim vođama o novim sankcijama Rusiji, kazavši da je potrebno brzo djelovati, rekao je novinarima zvaničnik američke službe sigurnosti Beh Rhodes u avionuAir Force One, dok je Obama letio iz Južne Koreje prema Maleziji, trećoj stanici njegove azijske turneje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *