Njemačka ne želi siromašne imigrante

Dodajte komentar

Bavarska Hrišćansko-socijalna unija, “sestrinska” partija Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel, želi pooštravanje uslova za kretanje radne snage u EU.

Cilj je da se stane na put “useljavanju siromaštva”ali i bolje zaštitio njemački socijalni sistem, saznaje tabliod “Bild”.

“Talas useljavanja iz siromašnih zemalja, članica EU u naš socijalni sistem mora biti stopiran”, rekao je “Bildu” generalni sekretar CSU Andreas Šojer.

U Njemačkoj se vodi i debata o “useljavanju siromaštva” sa istoka EU u okviru stupanja na snagu mjera da Rumuni i Bugari od 1. januara ove godine slobodno mogu da traže posao na cijeloj teritoriji EU.

Iz jednog partijskog dokumenta CSU, u koji je “Bild” imao uvid, proizlazi da bi u buduće trebalo da, za dalju egsitenciju ovog pravila, građani EU imaju najmanje dva mjeseca rada i da svako, ko želi da prijavi samostalnu djelatnost u nekoj od EU-zemalja, mora imati dokaze o najmanjoj zaradi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Osim toga, roditelji, čija djeca ne žive u Njemačkoj, ne smiju u prva tri mjeseca boravka u toj zemlji, zahtijevati takozvani dječji dodatak.

Konzervativci upozoravaju na opasnost zloupotreba njemačkog socijalnog sistema i, između ostalog, predlažu uzimanje otisaka prstiju od onih koji su se “ogriješili” o taj sistem, kao i zabranu njihovog ponovnog ulaska.

Iz redova socijaldemokrata su stizale kritike na račun konzervativaca, naročito, bavarskih, zbog kampanje protiv takozvane “mirgracije siromaštva” iz Rumunije i Bugarske, uz ocjenu da takvi stavovi štete i Evropi i Njemačkoj.

“Migranti koji u Njemačku dolaze samo zbog primanja socijalne pomoći, dečjeg dodatka i dobijanja zdravstvenog osiguranja, moraju odmah biti vraćeni nazad. Da bi se spriječilo da takvi ponovo mogu da uđu u zemlju, trebalo bi razmisliti da se od njih uzimaju otisci prstiju”, rekao je nedavno Elmar Brok, što je i iz redova same CDU kritikovano kao predlog, koji ne odgovara jednoj otvorenoj Evropi.

I šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je u debati o otvorenom tržištu rada EU, kritikovao svoje koalicione partnere, prije svega iz bavarske CSU zbog njihove kampanje.

Evropska komisija se uključila u njemačku diskusiju o strancima i, kako piše njemačka štampa, mišljenja je da useljenici u Nemačkoj moraju da imaju lakši pristup socijalnim kategorijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *