I Apelacioni sud odbio Deripasku

Dodajte komentar

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovan prigovor kiparskog CEAC-a u vezi sa radnjama stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma Veselina Perišića i odlukom o imenovanju Komisije za javno otvaranje ponuda na tenderu za prodaju imovine KAP-a.

Taj prigovor firme ruskog biznismena Olega Deripaske, odnosno njegovog člana u Odboru povjerilaca Kombinata aluminijuma u stečaju, prethodno je neosnovanim ocijenio i stečajni sudija za KAP Dragan Rakočević. Zbog toga se CEAC, koji je do jula prošle godine upravljao KAP-om, žalio Apelacionom sudu.

Jedinu ponudu za kupovinu imovine KAP-a vrijednu 28 miliona eura dostavila je nikšićka kompanija Uniprom biznismena Veselina Pejovića. Iz Privrednog suda je najavljeno da bi se ugovaranje tog posla moglo očekivati u prvoj polovini maja.

Na postupak prodaje imovine Kombinata aluminijuma Unipromu CEAC je do sada podnio desetak prigovora, koje su odbili stečajna uprava i sudija kao neosnovane. Uslijedile su žalbe i očekuje se još osam konačnih odluka Apelacionog suda o tim prigovorima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Deripaskina En plus grupa i CEAC, koji potražuju oko 90 miliona od KAP-a, nedavno su od Privrednog suda, u posebnom parničnom postupku koji su poveli protiv dužnika i stečajnog upravnika, tražili da sud što prije izda privremenu mjeru i zaustavi prodaju imovine KAP-a nikšićkoj kompaniji Uniprom.

“Ustali smo tužbom kako bi zaštitili svoje interese. Više od deset prigovora podnijeli smo upravniku i svaki je, bez izuzetka, odbijen nakon rokova predviđenih zakonom. Ukoliko sud u parnici nešto ne uradi, imovina KAP-a biće prodata, a tužilac će pretpjeti štetu”, upozorili su Deripaskini advokati.

Uniprom je ponudu uslovio i tražio da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 eura po megavat-satu, da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *