Evo kako su Rusi našli zamjenu za VISA kartice

Dodajte komentar

Ruski poslanici usvojili su zakon koji omogućava osnivanje nacionalnog sistema elektronskog plaćanja.

Ovaj sistem je alternativa američkim sistemima plaćanja platnim karticama Visa i Masterkard, u trenutku kada zapadne zemlje prijete uvođenjem novih sankcija Moskvi zbog ukrajinske krize.

Zakon takođe predviđa mehanizam finansijskih sankcija za sisteme plaćanja koji jednostrano prekinu svoje usluge.

Američke kompanije za bankovne kartice Viza i Masterkard u martu su bez prethodne najave prekinule pružanje usluga klijentima više ruskih banaka posle objave Vašingtona da uvodi sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima.

Tada se ruski predsjednik Vladimir Putin založio za to da Rusija formira sopstveni sistem elektronskog plaćanja i ocijenio da je za žaljenje postupak američkih kompanija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Novi zakon obavezuje takođe operatere koji rade u Rusiji da otvore specijalni račun u ruskoj centralnoj banci koji će poslužiti kao garantni fond.

Američka kompanija Masterkard izrazila je danas svoju “duboku zabrinutost” zbog planova ruskih vlasti i navela da procjenjuje mogući uticaj ovih izmjena na njenu aktivnost.

Dobit Vize povećana 26 odsto

Dobit kompanije Viza u drugom tromjesečju fiskalne 2013/2014. godine (završenom 31. marta) povećana je 26 odsto na godišnjem nivou.

Najveći svjetski operater debitnih i kreditnih kartica profitirao je od rasta obima plaćanja, prihoda od usluga i jednokratnog poreskog bonusa, objavila je agencija AP.

Neto profit američke kompanije za tri mjeseca, od januara do kraja marta ove godine dostigao je 1,6 milijardi dolara ili 2,52 dolara po akciji, u odnosu na 1,3 milijarde dolara ili 1,92 dolara po akciji u istom periodu prošle godine.

Dobit bez uračunatog poreskog bonusa iznosi 2,20 dolara po akciji. Prihodi od poslovanja povećani su na 3,16 milijardi dolara, sa 2,96 milijardi prošle godine.

Analitičari su u prosjeku očekivali dobit po akciji u visini 2,18 dolara po akciji, uz prihode od 3,19 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *