Da li jak euro slabi EU?

Dodajte komentar

Euro je prošle nedelje dostigao vriednost 8,3 odsto iznad najniže kursne vrijednosti prema dolaru u poslednjih dvanaest mjeseci.

Među ekonomistima se stvara strah da bi to moglo da ugrozi ekonomski oporavak eurozone.

Jačanje eura u odnosu na dolar je, napisao je u svojoj analizi Majkl Ivanović, ugledni ekonomski analitičar iz Njujorka, direktna posledica politike Evropske centralne banke, jer “rast cijene eura znači tržište želi više eura i šalje poruku ECB da poveća količinu eura koje su u opticaju”.

Jak euro može da se olupa o glavu eurozoni. Naime, prosječna stopa nezaposlenosti u eurozoni od 11,9 odsto obuhvata raznovrstan spektar – od 6,7 odsto u Njemačkoj, preko 10,4 u Francuskoj, 13 odsto u Italiji, pa do 25,6 odsto u Španiji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Oporavak je nemoguć ako je zasnovan na domaćoj potražnji. Izlaz je u stranoj potražnji i povećanom izvozu. A sa jačanjem eura destimulišu se izvozni potencijali Evrope prema drugim djelovima svijeta. Jer, sa jačanjem eura, evropskim proizvodima na stranim tržištima skače cijena u dolarima, i tako postaju manje poželjna roba.

“Koliko brzo i koliko daleko euro može da se gura nagore zavisi i od monetarne politike centralnih banaka SAD i Japana. Obe banke su odlučne da zdrže izrazito labavu monetarnu politiku u doglednoj budućnosti”, kaže Ivanović. A takav razvoj situacije može a bude koban za instituciju kao što je ECB čiji kredibilitet počiva isključivo na obezbjeđivanju stabilne kupovne moći.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *