Rusija može lako nadoknaditi uvoz hrane iz Evropske unije

Dodajte komentar

Dok Washington i Evropa razmatraju proširenje sankcija protiv Moskve zbog njezinih postupaka u Ukrajini, ruski ministar poljoprivrede izjavio je u petak da bi povećanim uvozom hrane iz drugih zemalja mogli nadoknaditi bilo kakve rezove isporuka iz Evropske unije.

Ruska aneksija ukrajinskog poluostrva Krim rezultirala je u martu uvođenjem ograničenih sankcija, usmjerenih uglavnom prema fizičkim licima. No, američki predsjednik Barack Obama pozvat će u petak čelnike Evropske unije da uvedu oštrije mjere ako Moskva ne obuzda naoružane proruske pobunjenike koji su zaposjeli vladine zgrade na istoku Ukrajine.

Ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov kazao je danas da Rusiju ne očekuju velike nestašice niti u jednom sektoru u slučaju sankcija te da postoji niz zemalja koje čekaju u redu i spremne su da povećaju isporuke, pokaže li se nužnim.

“Uvijek smo imali alternativne zemlje koje mogu vrlo brzo početi da dostavljaju proizvode za koje očekujemo da bi mogli prihvaliti”, izjavio je Fjodorov, upitan o mogućem smanjenju isporuka hrane iz EU-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rusija, najveća zemlja u svijetu, uvozi godišnje prehrambenih proizvoda u vrijednosti iznad 40 milijardi dolara da bi prehranila svojih više od 140 miliona stanovnika.

Fjodorov je rekao da mu dobavljači govore da “žele biti prvi koji će dostavljati proizvode kao alternativa Poljskoj ili Litvi ili nekoj drugoj zemlji”.

Takođe je poručio da su vremenske prilike trenutno povoljne te da će žetva žitarica u 2014. iznositi između 95 i 97 miliona tona, pri čemu će najmanje 20 miliona tona biti namijenjeno za izvoz u 2014/15. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *