Ništa od povećanja plata

Dodajte komentar

Zaposleni koji se finansiraju iz državne kase, njih 39.322, ove godine ne mogu očekivati povećanje zarada, pišu Dnevne novine.

Ministarstvo finansija nije direktno odgovorilo Dnevnim novinama da li će zaposlenima u državnom sektoru, prije svega u zdravstvu i prosvjeti, koji su prvi digli glas, povećati zarade. Umjesto jasnog odgovora, u ovom resoru objašnjavaju da Vlada preduzima aktivnosti u cilju rješavanja brojnih unutrašnjih ranjivosti, kako bi se “najprije, zaokružili elementi fiskalnog prilagođavanja u funkciji održivosti”.

“To je preduslov za stvaranje osnova da, uz generisanje snažnijeg rasta, obezbijedimo pretpostavke za poboljšanje života svakog građanina”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istovremeno, kako uvjeravaju, u cilju stvaranja održivog sistema plata, inicirano je donošenje sistemskog zakona koji će tretirati pitanje zarada u javnom sektoru, čiji cilj nije, kako tvrde, njihovo smanjivanje, već uvođenje većeg stepena pravednosti i objektivnosti, te obezbjeđivanje preduslova za ravnopravno i na zaslugama zasnovano određivanje ličnih primanja zaposlenih.

Iz Ministarstva finansija su dodali da su zarade u državnom sektoru važan segment u strukturi javne potrošnje, te da se za njih izdvajaju znatna sredstva.

Uprkos najavama Ministarstva finansija predsjednica Sindikata zdravstva dr Ljiljana Krivokapić poručila je za Dnevne novine da će oni istrajati na povećanju zarada u zdravstvu i da će tražiti rast plata u tom sektoru za pet odsto.

I u Sindikatu prosvjete neće odustajati od zahtjeva da im se povećaju zarade. Predsjednik ove radničke organizacije Zvonko Pavićević kazao je da zaposleni u prosvjeti primaju oko 450 eura, što je znatno ispod državnog prosjeka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *