Nafta sve skuplja – trend bez kraja

Dodajte komentar

Cijena sirove nafte na londonskom tržištu u petak je stagnirala iznad 110 dolara, na najvišem nivou u poslednjih sedam nedelja, dok istovremeno jača strah od mogućih poremećaja u snabdijevanju usled napetosti u Ukrajini.

Cijena barela u Londonu blago je ojačala u odnosu na juče, otprilike 2 centa, pa iznosi 110,35 dolara. Barel je na putu da poraste treću sedmicu zaredom, što je najduži niz njegovog rasta od početka septembra prošle godine.

Na američkom tržištu cijena barela takođe stagnira i to na 101,35 dolara, nakon što je juče porasla 50 centi.

Ukrajinske snage ubile su juče pet proruskih pobunjenika tokom prvog oružanog okršaja na istoku zemlje, dok istovremeno SAD optužuje Rusiju da pokušava da destabilizuje region.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ukrajina je uptrijebila vojnu silu protiv proruskih pobunjenika, što je podstaklo rast cijena. Eskalacija krize rezultuje rastom cijena nafte”, rekao je Tan Či Tat iz singapurskog Phillip Futures.

Američki državni sekretar Džon Keri naznačio je da Sjedinjene Države razmišljaju o proširenju sankcija Rusiji. Moskva, s druge strane, zahteva da Sjedinjene Države prisile ukrajinske vlasti da zaustave vojnu operaciju, prebacujući teret za ublažavanje napetosti na Vašington.

Razvoj krize uticaće na cijenu nafte na londonskom tržištu u rasponu između 105 i 110 dolara za barel, a na američkom iznad 100 dolara za barel, smatra Tan.

Na cijene nafte, a posebno u Londonu, takođe utiču i ponovni zastoji u pokušajima Libije da poveća svoj izvoz. Grupa pobunjenika iz istočnog dela Libije, koja kontroliše nekoliko luka, u četvrtak je najavila da ne želi da ponovo otvori luke Ras Lanuf i Es Sider, dok vlada u Tripoliju ne ispuni svoj dio uslova iz sporazuma o ukidanju blokade.

Organizacija zemalja izvoznica nafte u međuvremenu je objavila na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njene nafte u četvrtak iznosila 105,20 dolara, što znači da je bila 21 centi viša nego prethodnog dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *