Makedonija: Banke od kompanija ne mogu naplatiti 320 miliona eura kredita

Dodajte komentar

Makedonske kompanije ne mogu vratiti oko 320 miliona eura koje su uzele kao kredite od banaka u zemlji, a to je tri puta više od nenaplativih.

 

Makedonske kompanije ne mogu vratiti oko 320 miliona eura koje su uzele kao kredite od banaka u zemlji, a to je tri puta više od nenaplativih kredita građana. Iako je prema statistikama makedonska ekonomija počela pokazivati ​​znakove rasta, bankari i financijski analitičari procjenjuju da se kompanijama sposobnost za plaćanje ne popravlja.

Generalna direktorica ProCredit Banke, Jovanka Joleska Popovska, rekla je da je “likvidnost kompanija još uvijek izazov za koji se ne može reći da ima drastičnu promjenu u odnosu na prošlu godinu”.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
U takvim uuslovima, lista kompanija čija je imovina završila u prodajnim katalozima banaka je dugačka – poslovni prostori, fabrike, mašine i oprema, apartmani i kuće ušle su u bubanj izvršitelja nakon što banke nisu uspjele naplatiti odobrene kredite, a statistika Narodne banke pokazuje da vrijednost imovine na prodaju iznosi do 95 miliona eura.
Statistika pokazuje da su prvi na crnoj listi banaka, dakle oni koji najteže vraćaju kredite, trgovske kompanije, industrija, hoteli i restorani, kao i kompanije koje se bave poslovima vezanim uz nekretnine.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *