Kineska proizvodnja i dalje najkonkurentnija, Amerikanci odmah iza njih

Dodajte komentar

Najnovija lista vodećih svjetskih izvoznica po konkurentnosti proizvodnje pokazala je da je Kina i dalje na prvom mjestu, ali i da je SAD ‘zvijezda u usponu’.

U danas objavljenom izvještaju Boston Consulting Group (BCG) navodi se da je Kina i dalje vodeća svjetska zemlja kada je riječ o proizvodnoj konkurentnosti. Ipak, njena pozicija je pod pritiskom zbog rastućih troškova rada i transporta kao i usporenog rasta produktivnosti.
SAD, koji je od 1979. izgubio gotovo 7,5 miliona radnih mjesta u industriji usled toga što su proizvođači premještali proizvodnju u zemlje s niskim troškovima, sada se nalazi na drugom mjestu po ukupnoj konkurentnosti, objavio je BCG.
Treća na listi konkurentnosti proizvodnje je Južna Koreja, a potom slijede Velika Britanija pa Japan. Na šestoj poziciji je Holandija, a iza nje su Njemačka, Italija, Belgija i Francuska.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najbitniji faktor koji je uticao na skok konkurentnosti Amerikanaca, prema BCG-u, jesu cijene domaćeg prirodnog gasa, koje su u poslednjih 10 godina pale za 50 odsto. Atraktivnosti Sjedinjenih Država takođe doprinosi ‘stabilan rast plata’, što je eufemizam za činjenicu da su plate u industriji, kada se prilagode inflaciji, danas manje nego što su bile 1960. godine – iako se u istom vremenskom periodu produktivnost radnika udvostručila, navodi BCG.
Ukupni troškovi proizvodnje u SAD su između 10 i 25% niži nego u deset vodećih svjetskih izvoznica roba izuzev Kine, pa se nalaze na nivou onih u istočnoj Evropi, piše u izvještaju BCG-a.
BCG grupa je kategorisala i Meksiko kao ‘zvijezdu u usponu’, jer ima niže prosječne troškove proizvodnje od Kine. Međutim, ova zemlja nije uspjela da uđe na listu 10 najkonkurentnijih svjetskih proizvođača zbog drugih faktora, među kojima su i neobuzdani kriminal i korupcija.
Pri svom rangiranju, BCG koristi indeks koji se fokusira na četiri glavna činioca: plate, rast produktivnosti, troškove energije i valutne kurseve.
Osim Kine, još su i Brazil, Češka, Poljska i Rusija zemlje koje imaju reputaciju centara s niskim proizvodnim troškovima, pa su klasifikovane kao zemlje koje su ‘pod pritiskom’ u smislu proizvodnih troškova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *