Italijani se ne osjećaju državljanima EU

1 komentar

Ankete pokazuju da će evroskeptici osvojiti više od 50 odsto glasova na evropskim izborima u Italiji.

Prema rezultatima ankete „Eurobarometra“, prvi put se većina Italijana, ili 53 odsto, izjasnila da se ne osjeća državljanima EU.

U anketi agencije IPR, obavljene za državnu televizijsku stanicu RAI, svega deset odsto Italijana izjasnilo se kao „evroentuzijasti“, a čak 70 odsto kao „evrokritičari“ koji žele velike promjene u politici EU, dok je 15 odsto radikalnih „evroskeptika“.

Ukoliko pokret „Pet zvijezda“ i stranka bivšeg premijera Silvija Berluskonija „Naprijed, Italija“ pridobiju podršku manjih stranaka desnog centra poput „Sjeverne lige“ i „Braća Italije“ – pobjeda evroskeptika na izborima za Evropski parlament biće izvjesna.

Bivši italijanski ministar spoljnih poslova i nekadašnji evropski komesar Franko Fratini ističe da se u Italiji sve više govori o Evropi, ali u negativnom smislu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Sjeverna liga“ usvojila je najekstremniji antievropski stav u kampanji za Evropski parlament. Ova partija sebe predstavlja poput francuskog „Nacionalnog fronta“ i pod sloganom „Dosta je bilo eura“.

Prema mišljenju lidera te stranke Matea Salvinija, niz samoubistava u proteklih nekoliko godina ne bi se ni desio da Italija nije članica eurozone.

Lider pokreta „Pet zvijezda“ Bepe Griljo neprekidno zahtijeva održavanje referenduma o članstvu u eurozoni iako postoje ustavne prepreke za održavanje takvog glasanja. On zahtijeva i ukidanje svih regulativa mjera štednje u eurozoni.

Italijanski premijer Mateo Renci odbacuje bilo kakvu mogućnost izlaska iz eurozone, ali je i on istakao da je stopa nezaposlenosti u Britaniji, koja nije članica monetarne unije, sada mnogo niža nego u Italiji, mada su bile na sličnom nivou na početku krize 2008. godine.

Silvio Berluskoni je nedavno odbio da otvoreno podrži stavove protiv eurozone, ali je priznao da su njegovi glasači podijeljeni o ovom pitanju. On je naglasio da je za ostanak eura, ali pod određenim i dobro definisanim uslovima.

Stručnjak iz Instituta IKSE Roberto Veber naglašava da je sve veće nezadovoljstvo EU jasna nuspojava ekonomske krize, koja je ostavila posebno težak trag u Italiji, gdje je stopa nezaposlenosti među mladima prešla 40 odsto.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Koliko je uzasna i katastrofalna ekonomska kriza,koja hara Italijom ,dovoljno govori podataka da ja u periodu od 2008 do 2013 zatvoreno 75.000 raznoraznih preduzeca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *