Iran digao cijene benzina za 75 odsto

Dodajte komentar

Iranske vlasti podigle su danas cijene benzina na nekim pumpama za čak 75 odsto, u nastojanju da regulišu cijene energenata u toj sankcijama pogođenoj zemlji.

Ovo povećanje, koje je stupilo na snagu u ponoć, dio je druge faze vladinih planova da u potpunosti ukine sve energetske subvencije.

Zbog vladinih mera cijene električne energije i domaćeg gasa su početkom ove godine porasle za 25 odsto, prenio je Frans pres.

Vlasti Irana su pre nekoliko godina omogućile svim vozačima u zemlji da kupe do 60 litara benzina mjesečno po subvencionisanim ceijnama, ali će, prema novim propisima, aktuelna cijena goriva skočiti sa 7.000 rijala na 10.000 rijala po litru, što je za 43 odsto više.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema najnovijoj odluci vlasti u Teheranu, cijena polusubvencionisanog dizela će porasti sa 1.500 rijala na 2.500 rijala, odnosno za 60 odsto.

Cilj ovakve odluke iranske vlade jeste liberalizacija svih cijena energenata i smanjenje potrošnje energije, koja daleko premašuje globalni prosjek.

Iranski predsjednik Hasan Rohani priznao je da će povećanje cijena benzina poskupeti troškove života, makar na kraći rok.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *