Danci najzadovoljniji radnim uslovima

Dodajte komentar

Nešto više od polovine Evropljana zadovoljno je radnim uslovima u svojoj zemlji, ali je velika razlika među zemljama članicama, pokazuje najnoviji Eurobarometar.

Istraživanje je sprovedeno od 3. do 5. travnja ove godine u svih 28 zemalja članica, a njime je ukupno obuhvaćen 26.571 ispitanik. Pod pojmom radni uslovi obuhvaćeni su radno vrijeme, organizacija posla, zdravlje i sigurnost na poslu, zastupanje zaposlenih i njihovi odnosi s poslodavcima.

Ispitanici su podijeljeni u dvije velike grupe – na one koji imaju posao i na one koji su nedavno imali radno iskustvo, ali su trenutno bez posla.

Prosječno, na nivou EU-a, 53 posto ispitanika zadovoljno je radnim uslovima u svojoj zemlji, od kojih 8 posto ih smatra da su radni uslovi “jako dobri”, a 45 posto da su “prilično dobri”. Onih koji smatraju da su radni uslovi ukupno loši je 43 posto.

U Hrvatskoj je 79 posto izjavilo da radne uslove smatra lošim, a 18 posto dobrim.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prosječni podaci prikrivaju velike razlike među zemljama članicama – u Danskoj je čak 87 posto ispitanika zadovoljno radnim uuslovima, a na drugom kraju je Grčka, gdje je takvih samo 16 posto.

Iza Danaca slijede Austrijanci i Belgijanci.

Oni koji imaju posao generalno su zadovoljniji od onih koji su trenutno bez posla, a zaposleni su zadovoljniji od samozaposlenih.

Više od polovine, 57 posto ispitanika u EU-u, smatra da su se radni uslovi u posljednjih pet godina pogoršali, dok se u Hrvatskoj s tom tvrdnjom slaže 75 posto ispitanika.

 

Izvor: Business.hr

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *