Moody’s: Oporavak rasta CIE podupire stabilizaciju kreditnih trendova

Dodajte komentar

Ekonomski oporavak, iako neravnomjeran, širom centralne i istočne Evrope (CIE) podržava nastavak stabilizacije u kreditnim tokovima u regionu, kaže se u izvještaju Moody's Investors ServiceMudis Investors Servis u svom novom predviđanju za region.

Oporavak ekonomskog rasta u CEE5, koji obuhvata Češku (kreditni rejting: A1 stabilan), Mađarsku (Ba1 negativan), Poljsku (A2 stabilna), Slovačku (A2 stabilan) i Sloveniju (Ba1 stabilan), utemeljen je jačanjem domaće tražnje u Mađarskoj i Poljskoj, i podrškom dinamike izvoza u Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji. Prema Moody's, oživljavanje privredne aktivnosti i popuštanje mjera fiskalne konsolidacije pruža ekonomijama CEE5 veću fleksibilnost, uprkos utemeljenoj pojavi višeg vladinog duga i manje pristupačnog kamatnog opterećenja.

 [widgets_on_pages id=”Baner”]

“Uprkos višim nivoima duga, stabilizacija kreditnih trendova dovela je do promjene Slovačkog i Slovenačkog kreditnog rejtinga sa negativnog na stabilni, što dovodi ukupno četiri od pet ključnih ekonomija u centralnoj i istočnoj Evropi na taj nivo. Međutim, avet fiskalnog klizanja ostaje ključni rizik za održivost javnih finansija za neke od ovih ekonomija pa Moody's stoga smatra da je malo vjerovatno da će se trend daljeg rasta rejtinga nastaviti”, istakao je Jaime Reusche, potpredsjednik u ovoj analitičkoj kući i vodeći analitičar na izvještaju o CIE.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *