Draghijeve izjave blago pritisnule kurs eura

Dodajte komentar

Kurs eura u današnjem su trgovanju na međunarodnim tržištima deviza nakratko pritisnule najnovije izjave čelnika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija da bi u slučaju daljeg usporavanje inflacije u eurozoni ECB mogao ‘štampati novac’ radi kupovine imovine.

Euro je nakon Draghijevih komentara skliznuo na 1,3815 dolara, ali se potom stabilizovao na 1,3823 dolara, što znači da je više-manje ostao nepromijenjen u odnosu na zatvaranje prethodnog trgovinskog dana.

Istovremeno je kurs dolara prema jenu skliznuo za 0,14 posto, na 102,39 jena.

U budno iščekivanom govoru, ECB-ov čelnik u četvrtak je u Amsterdamu dodao i da bi pretjerano zaoštravanje monetarnih uslova moglo dovesti do negativnih kamatnih stopa na depozite banaka kod centralne banke.

Nadalje, izjavio je i da bi centralne banka eurozone trebala razmisliti o učestalosti održavanja sastanaka kako bi se očekivanja daljih monetarnih podsticaja držala pod kontrolom. Upravno vijeće ECB-a sastaje se jednom mjesečno da bi utvrdilo kamatne stope za 18-članu eurozonu, nakon čega Draghi na redovnoj konferenciji pojašnjava bančinu odluku.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Uz potrebu da se izbjegne povremeno izazivanje graje na tržištima, takođe bismo morali razmisliti o dinamici održavanja naših sastanaka”, kazao je Draghi. “Prilično je jasno da učestalost održavanja naših sastanaka stvara na tržištu i kod javnosti očekivanja nekih poteza”, kazao je.

Blagu podršku euru danas je nakratko bio pružio bolji od očekivanog Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj, koji svjedoči o poboljšanju raspoloženja u najvećoj evropskoj ekonomiji u srpilu. Fokus tržišta sada se preusmjerava Eurostatovim prvim procjenama inflacije u eurozoni, koje su na rasporedu za objavu krajem mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *