Carlos Slim preuzeo Telekom Austriu

Dodajte komentar

Nakon dugotrajnih pregovora Carlos Slim je postigao dogovor s austrijskom vladom, koji omogućava jednom od najboagijih ljudi na svijetu preuzimanje Telekoma Austrije.

Slimov telekomunikacijski velikan America Movil, koji je u Latinskoj Americi suočen sa sve većom regulacijom i konkurencijom, odavno je u potrazi za prodor u Evropu, pri čemu već odavo povećava udio u nekadašnjem austrijskom monopolistu.

U januaru ove godine je America Movil prešao četvrtinu udjela, što je dovelo do razgovora o mogućem preuzimanju. Maratonski razgovori u srijedu u Beču su rezultirali dogovorom, po kojem će America Movil s milijardu eura dokapitalizirati Telekom Austrije, čime će izjednačiti udio austrijskog državnog holdinga OIAG.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Šef OIAG-a Rudolf Kramer u izjavi naveo je da dogovor predviđa veto austrisjkom holdingu, koji će zadržati polovinu ključnih položaja u telekomunikacijskom preduzeću, koje računa na “ogroman rast” u srednjoj i istočnoj Evropi. Sada će America Movil i OIAG imati po 28,4 posto Telekoma Austrije, a o svim značajnijim odlukama oba partnera moraju glasati jedoglasno.

Nakon potvrđivanja dogovora America Movil je objavila da je stekla operativnu odgovornost u Telekomu Austriji, koji telekomunkacijske aktivnosti obavlja u Austriji, Bjelorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Liechtensteinu i Sloveniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *