Prodati zapisi za 3,51 milion eura

Dodajte komentar

Na aukciji državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, prodato ih je za 3,51 milion eura po prosječnoj stopi prinosa 1,86 odsto.

Iznos podnesenih ponuda bio je 5,84 miliona eura, a ukupan iznos emisije pet miliona eura.

Rok dospjeća zapisa, koji će biti emitovani danas, je 182 dana, odnosno 22. oktobar ove godine.

Crna Gora se za tri i po mjeseca ove godine kroz prodaju državnih zapisa kod domaćih banaka zadužila 97,9 miliona eura po prosječnoj godišnjoj kamati od 1,33 odsto i 1,85 odsto na godišnjem nivou.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na aukcijama je u ovoj godini prodato ukupno 97,9 miliona eura državnih zapisa, od čega se na reprogram duga odnosi 62,5 miliona, a 35,4 miliona eura na zaduženje u tekućoj godini.

Od početka godine je održano pet aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća 182 dana i dvije sa rokom dospjeća od 91 dan.

U prošloj godini održano je ukupno 14 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan.

U 2012. godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarđenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *