Prevario banke, plijen dao siromašnima

Dodajte komentar

Malo je ekonomija na svijetu koje su zahvaljujući krizi doživjele udar kakav su doživjeli građani Španije.

Nakon kolapsa 2008. nezaposlenost je pogodila 55 odsto mladih, a i prošle godine Španija je bila među zemljama s najvišom stopom nezaposlenosti.

Međutim , kriza je stvorila i Enirikea Durana kojeg mnogi nazivaju španskim Robin Hudom ili Robin Banka .

Doduše, ukoliko pogledate pomalo zapuštenog 37 – godišnjeg trenera stonog tenisa, teško biste mogli da zaključite da se radi o nacionalnom heroju koji je prije nekoliko godina u 39 različitih banki podigao čak 68 kredita (nešto manje od pola miliona eura), ali s namjerom da ih nikad ne vrati.

Novac je podijelio aktivistima kako bi sponzorisao njihovu borbu protiv korumpiranog sistema.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Duran je dao intervju britanskom Guardianu , a radi se o prvom intervjuu koji je dao otkada je započeo svoj bijeg od policije .

“Vidio sam da se na jednoj strani nalaze određene grupe koje nude alternativu, ali nemaju finansijskih sredstava niti mogućnost da prošire svoju poruku. S druge strane, naša zavisnost o neprestanom rastu stvorila je sistem koji novac stvara ni iz čega“, rekao je.

Doduše, strani se novinari pitaju kako je trener stonog tenisa uopšte uspio da podigne kredit .

“Za prvi kredit prijavio sam se na sopstveno ime i odbili su me. Nakon toga napravio sam lažnu firmu i preko nje došao do novca koji sam posle dijelio” , rekao je Duran kojem prijeti osam godina zatvora pa je prisiljen da bježi od vlasti, a u bjekstvu mu pomažu ljudi kojima je svojevremeno pomogao.

Prošle godine odlučio je da je bijeg daleko bolje rješenje od suđenja: “Ne priznajem legitimitet pravosudnog sistema niti njihov autoritet“ .

“Prošlo je 365 dana otkada živim u podzemlju, a svaki novi dan opravdava poteze koje sam učinio i one koje tek namjeravam da učinim” , rekao je Duran.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *