Mančester Junajted profitirao od otpuštanja trenera

Dodajte komentar

Vrijednost akcija najprofitabilnijeg sportskog kluba na planeti porasla je juče za čak 7% i dostigla jedanaestomjesečni maksimum, po objavljivanju vijesti da je UO donio odluku da otpusti menadžera Dejvida Mojesa, kao najodgovornijeg čovjeka za katastrofalnu sezonu bez očekivanih rezultata. 

U sportskim rubrikama jedna od udarnih vijesti je da će na klupu Mančester Junajteda sjesti njegov legendarni igrač Rajan Gigs, barem do kraja tekućeg prvenstva, tokom kojeg je klub izgubio sve šanse da se plasira u Ligu šampiona, pa samim tim i osvoji dio unosnog finansijskog plijena koji se nalazi u tom takmičenju. Junajted se trenutno nalazi tek na sedmoj poziciji u nacionalnom prvenstvu, a prvi put neće biti učesnik Lige šampiona još od 1996. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, prošle godine je, sa potpuno istim timom, osvojena titula prvaka u Engleskoj, rekordna dvadeseta. Razlika je bila u tome što je klub tada vodio ser Aleks Ferguson, čovjek koji je 27 godina bio trener-menadžer “crvenih đavola” iz Mančestera. Mojesu je dopao “vruć krompir” u ruke da zamijeni takvu trenersku veličinu, ali niko nije očekivao baš ovako loše rezultate: neslogu u timu, gubitak para, titule i Lige šampiona, pa možda čak i izlaska u slabije rangirano evropsko takmičenje, Kup UEFA.

Dojče banka je ranije procijenila da bi klub neigranjem u Ligi šampiona mogao da izgubi oko 15 miliona funti, plus još oko 1,25 miliona po svakoj poziciji na tabeli Premijer lige ispod četvrtog mjesta. Takođe se vjeruje da će dolazak sledećeg menadžera (Gigs je u funkciji vršioca dužnosti, ali možda i ostane) dovesti do novih troškova za kupovinu novih igrača i preoblikovanje tima. Ipak, to izgleda da neće predstavljati veći problem jer su prema prvim pokazateljima, investitori kluba bili veoma srećni zbog otpuštanja Mojesa. Skok akcija od 7% to najbolje odslikava za klub u većinskom vlasništvu porodice Glejzer, čiju vrijednost je američki Forbs u 2013. procijenio na 3,16 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *