Deset godina Slovenije u EU: Od hit priče do devastirane periferije

Dodajte komentar

Desetogodišnjicu svog ulaska u Evropsku uniju Slovenija dočekuje bez šampanjca i daleko od euforije zbog koje je za članstvo na referendumu glasalo 90 odsto stanovništva, ali je i današnja Evropska unija daleko od one kakvom je izgledala 2004. godine, piše  mariborski list povodom skorašnjeg obilježavanja desetogodišnjice članstva, 1. maja.

“Ulazak u EU 2004. bilo je vrijeme očekivanja, ostvarenja glavnog strateškog cilja, vrijeme kad se otvarao šampanjac, dok se danas godišnjica ulaska dočekuje u bitno drukčijoj atmosferi. Veliku euforiju zamijenili su zabrinutost, neizvjesnost, pa i sve veće nepovjerenje”, piše mariborski Večer.

Za to nije kriva samo globalna finansijska kriza nego i evropske elite koje su krizom “loše upravljale”, ocjenjuje list.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Temelji demokratske legitimnosti uzdrmani su, a “način kako se krizom upravlja Evropu ponovo deli na bogati centar i socijalno devastiranu periferiju koju u simboličnom i stvarnom smislu predstavlja Grčka”, piše list.

Evropske vladajuće elite na toj periferiji vide i Sloveniju koju su prije “prodavali” kao hit i priču o evropskom uspjehu, a koja sada vidi koliko je tanka crta “između junaka i bedaka”, piše Večer.

“EU je napustila temeljne ideje suživota, solidarnosti i socijalne države kao nesporne civilizacijske tekovine, te je po diktatu Berlina i uz sve nemoćniji Pariz naglaske u svojim politikama pomakla u polje neoliberalne ekonomije i budžetske discipline. EU je danas drukčija od one u koju smo prije 10 godina ušli”, navodi mariborski Večer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *