Akcionari otkrili minuse u HTP Koralima: I Hypo banci ostali dužni 5 miliona

Dodajte komentar

Hotelska kompanija Trend Korali zbog nedomaćinskog gazdovanja bivših menadžera fonda Trend, stopostotnog vlasnika hotelske firme, suočena je sa nagomilanim dugovima i problemima.

Dug po osnovu dugoročnog kredita prema Hipo alpe adria bank International iz Klagenfurta narastao je sa kamatama na iznos veći od pet miliona eura, potvrdili su “Vijestima” nezadovoljni akcionari ovog fonda.

Mali akcionari Trenda nezadovoljni su što Odbor direktora Trend Korala odbija da sazove vanrednu skupštinu akcionara tog preduzeća, iako je Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) 3. marta ove godine zabranila raspolaganje imovinom tog društva i donošenje bilo kakvih odluka osim tekućih.

Privredni sud je, objavile su “Vijesti” u subotu, zakazao ponovljenu aukciju za prodaju vrijednog placa površine 12.671 kvadrata u vlasništvu preduzeća Trend Korali iz Sutomora i manjeg objekta Južno more. To da bi firma Bitermo MNG iz Podgorice naplatila svoja potraživanja u iznosu od oko 2,8 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ova sudska odluka ima prioritet u odnosu na zabranu KHOV-a i posljedica je prethodnog dogovora Trenda o poravnanju sa firmom Bitermo.

Kompanija Bitermo, koju kontrolišu Slovenci, radila je svojevremeno adaptaciju hotela Trend Korali, ali nijesu uspjeli naplatili potraživanja od hotelskog preduzeća.

Procijenjena vrijednost nepokretnosti, koje su predmet sudske prodaje, iznosi ukupno 4,12 miliona eura. Od toga se na zemljište odnosi 2,55 miliona, dok je procijenjena vrijednost objekta 1,57 miliona eura.

Bivši gazda Trenda, koji je čitavu deceniju upravljao njime, Mihailo Madžarović ostavio je hotelskom preduzeću iz Sutomora probleme i dugove koje nije otplaćivao.

Uprkos dokapitalizaciji vrijednoj dva miliona eura koju je fond odradio tokom 2010. godine investirajući taj novac (prihodovan od prodaje akcija Elektroprivrede iz portfelja fonda) u Trend Korale, hotelskoj kompaniji nije podignut nivo usluge i postignuta željena kategorizacija, niti su otplaćivani dugovi prema firmi Bitermo i austrijskoj banci.

Fond Trend je od prodaje akcija u EPCG 2009. inkasirao čak 27,5 miliona eura. Od tog novca, kao ni od svog vlasničkog udjela u fondu, mali akcionari, izuzev menadžmenta, do sada nijesu imali koristi.

Imovinom plaćaju dug

Mali akcionari Trenda nadaju se da će na predstojećoj sudskoj prodaji dijela imovine dobiti više od četiri miliona kako bi, pored izmirenja duga Bitermi, ostao dio novca za vraćanje kredita Hipo banci.

Trend Korali posjeduju i vrijednu lokaciju Agava u centru Bara sa urbanistički ucrtanim velelepnim objektom. Mali akcionari Trenda se naduju da će u budućnosti prodajom te lokacije biti u potpunosti izmireni dugovi hotelskog preduzeća, a hotel Trend Korali sa vrijednim placem na ulazu u Sutomore ostati u vlasništvu fonda.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *