Najveći svjetski grumen zlata nastao iz jednog kristala vrijedi 1,5 miliona dolara

Naučnici u američkoj Nacionalnoj laboratoriji u Los Alamosu uz pomoć neutronskog skenera utvrdili su vjerodostojnost najvećeg ikad pronađenog grumena zlata koji je nastao iz samo jednog kristala ovog plemenitog metala.

Grumen izvađen iz rijeke u Venecueli prije više decenija veličine je loptice za golf i ima masu od 217,78 grama.

Vlasnik grumena, koji živi u SAD, dao je na ispitivanje geologu Džonu Rakovanu ukupno četiri komada zlata kako bi naučnik provjerio da li su svi nastali iz pojedinačnih kristala. Ukoliko jesu, odnosno ukoliko je njihov proces nastanka bio potpuno prirodan, to odmah uvećava njihovu vrijednost.

– Struktura atomskog grupisanja zlatnih kristala ove veličine nikada ranije nije proučavana i mi sada imamo jedinstvenu priliku da to učinimo – kaže Rakovan, profesor na Univerzitetu u Majamiju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako piše “Dejli mejl”, on je za provjeru koristio neutronski skener pošto neutroni, za razliku od rengenskih zraka i elektrona, imaju sposobnost da dublje prodru kroz materijal. U ogledu je utvrđeno da su tri od četiri uzorka nastala od pojedinačnog kristala zlata, umjesto od spajanja više kristala.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.