Najlošiji kvartal za hedž fondove još od 2008. godine

Ovo je vrlo težak početak godine za sve vlasnike hedž fondova. Gubitke je pretrpio čak i fond Džona Polsona, “kreatora” finansijske krize od prije šest godina.

Usled nestabilnosti u Ukrajini kao i snažne korekcije cijena deonica internetskih i biotehnoloških kompanija, na američkom tržištu hedž fondovi bilježe najlošije rezultate za prvi kvartal, i to još od finansijske krize iz 2008.

Prema navodima Fajnenšel Tajmsa, prosječni tromjesečni prinos hedž fondova dosegao je svega 1,23 odsto. Najteže su stradali fondovi kojima su poslednjih godina tehnološke dionice bile naročito omiljene.

Tako je Tiger Cub fond izgubio skoro devet odsto vrijednosti, a gubitke je osjetio i fond kojim upravlja čuveni John Paulson, čovjek za kojeg se drži da je “najzaslužniji” za izbijanje finansijske krize prije šest godina. Njegov 2,8 milijardi dolara težak Advantage Plus fond pao je tokom marta za 7,4 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Izuzev fondova izloženih američkim dionicama, i fondovi izloženi japanskom tržištu su ove godine prošli “kao bosi po trnju”. Klađenje vlasnika hedž fondova na japanski Nikkei indeks je imalo smisla prošle, ali im kockanje ove godine nije donijelo ničeg dobrog, s obzirom na desetoprocentni pad Nikkei-a od početka januara.

Ipak, neke investicione strategije pokazale su nešto bolje rezultate. Tako su tzv. “aktivistički” investicioni hedž fondovi – oni koji žele da unesu promjene u poslovanje kompanija čije dionice drže – tokom prva tri mjeseca zabilježili 3,3 odsto rasta. Samo tokom marta, prosječni prinos im je dosegao dva odsto.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.