Nacionalni konkurs za izbor zelenih ideja

Dodajte komentar

Fondovi za aktivno građanstvo (fAKT) i Fond braće Rockefeller (RBF) pozvali su zainteresovane da se do 19. maja prijave na Nacionalni konkurs za izbor zelenih ideja, zasnovanih na principima održivog razvoja.

Konkurs je namijenjen pojedincima, poljoprivrednim gazdinstvima, malim preduzećima i nevladinim organizacijama registrovanim u Crnoj Gori, s ciljem razvoja inovativnih biznis ideja zasnovanih na principima održivog razvoja.

„Cilj je da se prepoznaju i podrže ideje sa najvećim potencijalom održivosti, odnosno ostvarivanja socio-ekonomskog razvojnog uticaja na lokalnu zajednicu, uz očuvanje prirodnih resursa i životne sredine“, saopštili su predstavnici fAKT-a.

Oni su naveli da bi projektna ideja koja se prijavljuje trebalo da ravnomjerno obuhvati sve elemente održivog razvoja, odnosno da pored finansijske održivosti, ima jednako značajan društveni, ekološki i ekonomski uticaj u zajednici.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Selekcija ideja će, kako je objašnjeno, zavisiti od toga da li se radi o projektu u ranoj fazi razvoja ili je realizacija tek počela, kao i od toga da li je ideja starija od dvije godine i da nije ostvaren godišnji obrt veći od deset hiljada eura. Projekat bi u potpunosti trebalo da bude zasnovan na lokalnim resursima, detaljnom planu ili ideji o realizaciji na ekološki prihvatljiv način.

„Selekcija će zavisiti i od toga da li zapošljava lokalno stanovništvo i zasniva se na tradicionalnim vještinama rada i postojanja plana ili ideje za rast, odnosno razvoj“, saopštili su iz fAKT-a.

Oni su kazali da će selekcija zavisiti i od procjena lokalnog tržišta i postojanja tražnje, dok bi nosilac ideje trebalo da pokaže da je svjestan konkurencije i da predstavi komparativne prednosti. Ideja bi trebalo i da podržava revitalizaciju tradicionalne lokalne ekonomije i povezivanje ljudi sa zajednicom.

„Selekcija će zavisiti i od toga da li se radi o jedinstvenom projektu za koju nije obezbijeđena finansijska podrška državnih organa, lokalnih vlasti ili međunarodnih razvojnih agencija“, rekli su predstavnici fAKT-a.

Oni su objasnili da će aplikacije dostavljene u predviđenom roku pregledati i procjenjivati Komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti ekonomije, ekologije i biznisa. Komisija će nakon toga dati mišljenje Upravnom odboru fAKT-a, koji će donijeti konačnu odluku i izabrati tri najbolje ideje, odnosno projekta.

Odabrane ideje će učestvovati na Regionalnom forumu RBF, koji će biti održan u Albaniji krajem jula. Na forumu će tri najbolje ideje iz regiona dobiti po deset hiljada USD.

Ukoliko na Regionalnom forumu nijedna od tri izabrane ideje iz Crne Gore ne osvoji nagradu od deset hiljada USD, najbolje rangirana od njih će od fAKT-a dobiti podršku od četiri hiljade eura.

Zainteresovani se na konkurs mogu prijaviti preko Prijavnog formulara, koji se može preuzeti na sajtu www.faktcg.org. Popunjen formular potrebno je do 19. maja do 16 sati elektronskim putem dostaviti na adresu: [email protected]

Iz fAKT-a su podsjetili da je prošle godine na regionalnom RBF forumu za zelene ideje, održanom u Makedoniji, prvu nagradu osvojio projekat solarne mobilne sušare Anice Simović iz Raške, a 2012. godine projekat Agro turizam, bračnog para Kljajić iz Berana.

Crnu Goru su prošle godine predstavljale tri zelene ideje – Botanička basta Velemun u Nacionalnom parku Prokletije, Milutina Praščevića, ideja Kasumović o korišćenju domaće vune u terapeutske svrhe i privatni smještaj Šarović, Vanje Krgović Šarović.

Regionalnom RBF forumu prisustvuju partnerske fondacije iz Crne Gore, Albanije, sa Kosova, iz Srbije i Makedonije, sa po tri najbolje zelene biznis ideje, koje su u konkurenciji za jednu od tri nagrade od po deset hiljada dolara.

Fond za aktivno građanstvo je nevladina i neprofitna fondacija, koja od osnivanja 2008. godine pruža finansijsku i tehničku pomoć organizacijama civilnog društva. Fond na taj način želi da doprinese pozitivnoj društvenoj promjeni i izgradnji građanskog društva u Crnoj Gori, podstičući i podržavajući građanski aktivizam u lokalnim zajednicama, kao i aktivno i odgovorno učešće građana u životu društva.

Od osnivanja, fAKT je obezbedio podršku za 200 projekata nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana, u ukupnom iznosu od 1,11 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *