Croatia osiguranje uvela osiguranje sportista od povreda ili bolesti

Dodajte komentar

Croatia osiguranje prva na hrvatskom tržištu profesionalnim sportskim klubovima nudi osiguranje primanja sportista ukoliko zbog nezgode, ozljede ili bolesti privremeno ne mogu nastupati za svoj klub.

Osiguranje sportista do sada je u Hrvatskoj pokrivalo isključivo opasnost od smrti, trajni ili djelimični invaliditet zbog nezgode, kao i bolničko liječenje. No, trošak sportskih povreda u pravilu uključuje i izgubljenu zaradu za klub i za sportiste te otežava finansijske uslove  za angažman zamjenskih igrača.

Prvom ovakvom polisom u Hrvatskoj zaštićena je glavna postava igrača košarkaškog kluba Cedevita, čime je klub zaštitio neometani rad na vrhuncu sezone, završnice prvenstva RH i regionalne lige.

Prema statistikama Hrvatskog olimpijskog odbora u Hrvatskoj je registrovano 3765 profesionalnih sportista, 7616 olimpijskih i 4593 neolimpijskih sportskih udruga. Većina njih nema niti osnovno grupno osiguranje od nezgode, a kamoli zaštitu prihoda klubova i životnog standarda sportista. Naime, Zakon o sportu ne nalaže klubovima i igračima bilo kakvu obavezu ugovaranja osiguranja, koje je u velikom broju razvijenih zemalja obvezno, kao i savjetovanje igrača u vezi mogućnosti osiguranja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Evropske statistike govore o čak 30 miliona sportskih povreda godišnje, dok američki osiguravači trošak sportskih povreda profesionalnih klubova procjenjuju na preko milijardu dolara godišnje.

Croatia osiguranje je lider na tržištu osiguranja od nezgode sa 32,5 posto udjela krajem 2013. godine. U svojoj ponudi ima programe namijenjene rekreativcima svih dobnih skupina, amaterima i profesionalnim sportašima, s pokrićem od privremene do trajne nesposobnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *