Admiral Markets: Funta i dalje jača, dionice rastu!

Dodajte komentar

Prošle sedmice na valutnom tržištu nije bilo velikih pomaka vrijednosti valuta. Iako je izašlo dosta vijesti, većina ih je bila u skladu sa očekivanjem pa nisu dovele do većih pomaka vrijednosti valuta. Skoro svi najtrgovaniji valutni parovi ostali su na približno istojm nivou kao prethodne nedjelje a jedini izuzetak je britanska funta koja je još malo ojačala te dosegnula najvišu vrijednost u odnosu na američki dolar u zadnjih pet godina. Trenutni kurs  GBP/USD iznosi 1,6830.

Dionice na američkim i zapadnoevropskim tržištima tržištima nadoknadile su pad sa početka mjeseca te se ponovno približile rekordnim vrijednostima.

Sa futures tržišta u Chicagu vidi se da je sada većina velikih špekulativnih investitora već kupila britansku funtu i euro, te je sve manje onih koji mogu svojom kupovinom jačati ove dvije valute.  Novozelandski dolar je takođe prekupljen te je za očekivati da će prije ili kasnije na ovim valutama doći do korekcije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ove sedmice će takođe biti objavljeno dosta ekonomskih pokazatelja, te će objave vjerovatno imati veći uticaj na kretanja na tržištima nego je to bilo prošle sedmice. Najvažniji događaji biće govori čelnika centralnih banaka Eurozone i Novog Zelanda te podaci o inflaciji u Australiji i Japanu.

Popis i tačan raspored izlaska svih najavljenih vijesti pogledati možete na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Kakva kretanja vrijednosti valuta očekivati s obzirom na nove informacije?

Prošle sedmice se moglo vidjeti da euro očito nema snage nastaviti trend jačanja, jer je nakon svakog pokušaja rasta kurs brzo pao, dok je u isto vrijeme britanska funta nastavila jačati u odnosu na američki dolar. To može ukazivati na skori nagli pad vrijednosti eura do kojeg je prije ili kasnije morati doći, jer će investitori koji su zadnjih godina kupovali euro početi zatvarati naloge i vraćati novac u ostale valute.

I na britanskoj funti je vrlo lako moguća korekcija, ali vjerovatno će biti manja nego na euru, jer je oporavak britanske privrede brži nego oporavak u Eurozoni. Osim toga, i stajalište britanske centralne banke više pogoduje jačanju valute nego je to kod ostalih centralnih banaka.

Sve one koji bi htjeli naučiti trgovati na valutnom tržištu, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati danas (22.4) u 18:00 a na kojem će biti objašnjeno što je to tehnička analiza kretanja grafikona i kako se može primijeniti pri trgovanju na finansijskim tržištima. Na webinar se možete prijaviti putem OVE STRANICE.

Za Bankar.me

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *