Slatke muke: Dvije ponude za posao

Dodajte komentar

Obavili ste nekoliko razgovora za posao i čekate koji će uroditi plodom. Ili ste tek počeli da radite, a zatim se otvorio skonkurs za posao koji zaista želite. I to se događa, ali, koga odabrati?

Niste htjeli da rizikujete pa ste brže bolje prihvatili ponudu poslodavca koji vam se prvi javio. Međutim, tek nekoliko dana kasnije, javio vam se drugi poslodavac, sa svojom ponudom za posao. Riječ je o poslu koji vam se više sviđa i koji ste priželjkivali više od ovog prvog posla. Ali, neprijatno vam je da obavijestite o tome svog ‘novopečenog’ poslodavca nakon svega nekoliko dana rada. Uostalom, već ste potpisali i neki oblik ugovora (ugovor na određeno, autorski ugovor i sl). Šta sada?

Drugi scenario: prihvatili ste posao koji vam je ponuđen, ali nakon izvjesnog vremena otkrili ste da je firma ( u kojoj biste zaista željeli da radite ) otvorila konkurs za radno mjesto koje kao da je stvoreno za vas. Da li se prijaviti? Treba li u tom slučaju navesti u biografiji trenutno zaposlenje (a radite svega mjesec ili dva)? Čak i ako odlučite da se prijavite, kolika je šansa da će vaš trenutni poslodavac saznati da ste se prijavili za posao u drugoj firmi?

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Koji god scenario bio u pitanju, nemojte da se ustručavate: ako je druga ponuda ono što zaista želite, prihvatite je!

U prvom slučaju podjite kod svog poslodavca i objasnite mu situaciju. Izvinite se i objasnite kako ste svjesni da sada mora ponavljati selekcioni postupak ili pozivati na razgovor kandidata kojeg je, zbog vas, odbio ali, istovremeno mu objasnite kako smatrate da ste kvalifikovaniji za ovaj drugi posao. Možete naglasiti i da ste sa oduševljenjem prihvatili trenutni posao i kako biste sigurno jako dugo ostali da se nije dogodila ova ‘vanredna situacija’ . Međutim s obzirom da se dogodila, ne biste željeli da propustite priliku.

Iskreno obrazložite svoju odluku i pokažite da ste korektni. Nema potrebe da se služite lažima. Osim toga, nikad ne znate – možda ćete u sklopu tog drugog posla imati priliku da sarađuju sa ovim poslodavcem. Ili ste možda ostavili toliko dobar utisak da će vam ponuditi povratak u svoju firmu, ako slučajno otkrijete da novo radno mjesto ne ispunjava vaša očekivanja. U poslovnom svijetu zaista je sve moguće, pa i ovakav rasplet događaja.

Ukoliko je drugi slučaj u pitanju (oglas za posao koji jako želite) jako je važno zamoliti kompaniju (na čiji se oglas javljate) za diskreciju. Ako vam firma to ne može da garantuje, rizik prijave je na vama.

Najbolje je telefonski kontaktirati kompaniju, koja je objavila oglas, njenog koordinatora za ljudske resurse, menadžera, šefa odjeljenja ili samog poslodavca i objasniti delikatnost situacije. Kako ne biste ostavili utisak nepouzdane osobe, objasnite sagovorniku kako ste zaista jako zainteresovani za posao, ali niste pomišljali da bi se mogao otvoriti konkurs, stoga ste prihvatili ponudu za drugi dobar posao. I ovdje je iskrenost najbolji put do željenog cilja: nema razloga da vam sagovornik uskrati pravo diskrecije.

Ipak, imajte na umu da ‘zidovi imaju uši ‘ ili ih mogu imati uprkos zagarantovanoj diskreciji. Možda vas na razgovoru za posao vidi neki kandidat koji poznaje vašeg poslodavaca ili kolegu s posla. Naravno, ništa od toga ne mora biti razlog da odustanete od prijave. Neke prilike naprosto morate iskoristiti, ako ne želite da ostatak života ‘ lupate glavom kroz zid’ .

Kako će reagovati vaš aktuelni poslodavac?

I u ovom slučaju poslodavcu iskreno objasnite kako je riječ o poslu koji ste priželjkivali . Ipak , naglasite kako oglas nije bio aktuelan u vrijeme kada se prihvatili njegovu ponudu za posao.

Poslodavac može negodovati zbog vaše odluke ili pokazati razumijevanje. Ako je u pitanju prvi slučaj nemojte imati grižu savjesti. Dobar lider može biti razočaran ili ljut, ali ne smije to pokazati, kamoli htjeti da onemogući nečije napredovanje u karijeri.

Kakva god njegova reakcija bila, vi imate pravo da donosite one (poslovne) odluke koje će unaprediti vašu karijeru. Osim toga, bolje je najaviti odlazak odmah (dok još niste potpuno uhodani u posao, niste imali priliku da pokažete prve rezultate, a lista kandidata je još uvjek dovoljno ‘ svježa ‘ ) nego ‘ zaglavi’ iz solidarnosti .

U pitanju je vaša budućnost i vaša sreća, a dobra stara izreka ionako kaže ‘svako je kovač svoje sreće’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *