Prodaja KAP-a u maju

Dodajte komentar

Prodaja imovine Kombinata aluminijuma nikšićkoj kompaniji Uniprom trebalo bi da bude okončana u prvoj polovini maja, saopštio je predsjednik Privrednog suda, Dragan Rakočević.

Ustavni sud je proglasio neustavnim zakon, kojim je stečajni upravnik trebalo da traži saglasnost Skupštine o prodaji KAP-a. Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, jedini je ponuđač za glavni dio imovine KAP-a i aluminijumsku proizvodnju KAP-a za 28 miliona eura.

Stečajni upravnik, Veselin Perišić je tu ponudu na drugom tenderu prihvatio krajem februara.

„Na tu i druge odluke u stečajnom postupku Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), bivši vlasnik i povjerilac, uložio je devet, deset prigovora koji su sada u fazi odlučivanja kod Apelacionog suda“, rekao je Rakočević Vijestima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je naveo da je potencijalni kupac Uniprom dostavio naknadno određeni broj zahtjeva čije je rješavanje i ispunjenje u nadležnosti drugih državnih organa: Ministarstva ekonomije i Vlade, a od čega, u konačnom, zavisi zaključenje ugovora.

“Sada kupac treba da se izjasni da li ostaje pri svojoj ponudi, uz naše očekivanje da će se to desiti nakon završenih uspješnih pregovora sa Glavnim gradom o razgraničenju imovine. Ta odluka je u fazi donošenja pred Skupštinom Opštine Podgorica. Nakon toga stiču se uslovi za zaključenje predugovora“, rekao je Rakočević.

On je podsjetio da imaju informaciju da će Skupština Glavnog grada svoj dio posla obaviti do kraja aprila. O tome se odlučuje 30. aprila.

„Tako da očekujem da će se svi poslovi u vezi preuzimanja imovine KAP-a završiti u prvoj polovini maja“, kazao je Rakočević.

On očekuje da će i djelovi imovine zavisnog društva KAP-a Prerade u prvoj polovini maja biti prodate tivatskoj firmi Politropus Alternative i Unipromu. Tivatska firma, iza koje stoji Ukrajinac Roman Denkovič, kupiće i dva bazena crvenog mulja KAP-a, kao i dio zemljišta sa objektom u krugu kompanije i u Spužu.

Unipromovi zahtjevi su da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 eura po megavat satu, da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada.

Vlada je u februaru od nadležnih ministarstava i Glavnog grada tražila da riješe imovinske sporove, sagledaju mogućnost izmjene planova, oslobađanja plaćanja komunalija i ekološke naknade. Preuzete su i obaveze za isplatu otpremnina za prekobrojne radnike.

Vlada pregovora sa italijanskim A2A, koja upravlja Elektroprivredom, o cijeni struje za KAP, ali italijanskoj strani za sada nije po volji saradnja sa KAP-om.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *