Godišnja inflacija u EU i eurozoni najniža od 2009. godine

Evropska unija i eurozona u martu su zabilježile najniže godišnje stope inflacije od krize u 2009. godine, a u skupini zemalja članica s padom potrošačkih cijena bila je i Hrvatska, objavio je Eurostat.

U 28-članoj EU u martu je godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 0,6 posto, nakon 0,8 posto u prethodnom mjesecu. U martu 2013. iznosila je 1,9 posto. Na mjesečnom nivou potrošačke su cijene porasle za 0,7 posto.

Pad potrošačkih cijena na godišnjem nivou u martu je zabilježen u još sedam zemalja EU-a, najizrazitiji u Bugarskoj, od dva posto. Slijede Grčka i Kipar, s padom cijena od 1,5 odnosno 0,9 posto. U Švedskoj i Portugalu cijene su smanjene za po 0,4 posto, a slijede ŠpanIja i Slovačka, s padom od po 0,2 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U ostalim zemljama članicama potrošačke su cijene porasle, pri čemu je najizrazitiji rast cijena zabilježen u Velikoj Britaniji, od 1,6 posto, a slijede Malta i Austrija, s rastom cijena od po 1,4 posto.

U 18-članoj eurozoni godišnja inflacija u martu je bila u visini 0,5 posto, shodno prvoj procjeni Eurostata od 31. marta. Poređenja radi, u februarui je bila 0,7 posto, dok je u martu 2013. iznosila 1,7 posto. Na mjesečnom nivou i u martu 2014. zabilježen je rast potrošačkih cijena od 0,9 posto, objavio je Eurostat.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.