Ovo su plate funkcionera EU

Dodajte komentar

Administracija Evropske Unije ima tako visoka primanja da im mogu pozavidjeti i zaposleni u međunarodnim institucijama, ali i šefovi država.

Prema pisanju briselskog magazina Juropijan vojs (European voice), mjesečna plata EU poslanika je 7.057 eura i ona se ne povećava čak iako postane predsjednik parlamenta, ali zato evropski komesari i članovi Evropskog suda pravde imaju mjesečna primanja od 21.275 eura ili godišnju platu od 255.300 eura.

Najbolje plaćeni funkcioner EU je aktuelni predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi (ECB) koji mjesečno zarađuje 31.177 eura ili 374.124 eura godišnje.

Godišnja zarada njemačke kancelarke Angele Merkel je 21 odsto niža nego plata Marija Dragija koja iznosi 204.192 eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Funkcioneri u međunarodnim institucijama mogu da pozavide na platama evropskih čelnika. Godišnja primanja najbolje plaćenog visokog zvaničnika UN, generlnog sekretara Ban Ki-muna je 7,5 odsto niža od plate evropskog komesara i 27 odsto manja od predsjednika ECB.

Zato ne treba da čudi izjava finskog premijera da želi da postane jedan od funkcionera EU, javlja Glas Evrope.

Najbolje plaćeni italijanski državni funkcioner je predsjednik italijanskog Savjeta koji godišnje zarađuje 207.630 eura, 19 odsto manje od predsjednika ECB.

Godišnja plata britanskog premijera iznosi 173.323 eura što je 34 odsto manje od plate evropskog komesara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *