Hrvatska dobija etičnu banku

1 komentar

Prva hrvatska finansijska ustanova kojoj komercijalni ciljevi u poslovanju neće biti primarni, trebalo bi da počne da radi početkom sledeće godine.

Prva etična banka u Hrvatskoj, apsolutna novost za tamošnje stanovništvo, trebalo bi da komercijalne ciljeve pretpostavi demokratskim, socijalnim i ekološkim motivima.

Takve institucije u Evropi i svijetu odavno već posluju, a njihovo djelovanje se bazira na određenim socijalnim i demokratskim načelima koja druge banke ne samo da ne uzimaju u obzir, motivisane isključivo profitom, nego ih obično sasvim indiskretno gaze.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukratko, etične banke karakteriše veoma transparentno djelovanje, demokratski način odlučivanja i upravljanja poslovanjem, socijalna i ekološka osjetljivost, kao i podržavanje projekata koje druge banke ne žele kreditirati jer nisu dovoljno komercijalni.

Nakon osnivanja Zadruge etičnog bankarstva, slijede dalji koraci praktičnog organizovanja, poput licenciranja pri Hrvatskoj narodnoj banci, a buduća ustanova pod nazivom ebanka d.d. mogla bi početi da radi početkom iduće godine.

“Takve banke su otvorene, dobro poznaju korisnike i s njima čine mrežu koja počiva na solidarnosti i povjerenju, pa tako etičke banke funkcionišu drugačije od komercijalnih, zbog čega su zanimljive entitetima i pojedincima koji ne mogu ostvarivati potrebe kroz usluge komercijalnih banaka”, pojašnjava jedan od osnivača, Goran Jeras, konsultant odgovoran za koordinaciju i strateško planiranje.

“Etična banka dugoročno može postati jedan od alata da vratimo povjerenje u ekonomiju, odnosno može postati jedan od primjera dobre ekonomije u praksi koji nam toliko nedostaju usled ove sulude trke jedino za profitom i uništavanjem prirode”, smatra Dražen Šimleša, sociolog i naučni saradnik Instituta ‘Ivo Pilar’ u Zagrebu.

Doduše, Šimleša upozorava da ga ne bi iznenadilo da se osnivanje banke pokuša makar usporiti, ako ne i osujetiti, “s obzirom na stanje svijesti i interese političkih i ekonomskih elita”

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *